Kulturbyggnad vid Artisten ska bjuda in staden

Fler publika lokaler som konstgallerier och scener samt en uppgång från Västlänken. Visionen om en ny byggnad för hela den konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitetet har gått in i en ny fas.

ANNONS
|

Senast år 2020 ska AkademinValand och Högskolan för designoch konst (HDK) slås ihop till eninstitution. Syftet är att användalärosätetsresurser mer effektivtoch att studenterna ska ha möjlighetatt arbeta mer gränsöverskridandemed de olika konstarterna.På längre sikt ska hela fakulteten,där även Högskolan för scen ochmusik ingår, samlas i en gemensambyggnad.

– Vi vill kunna erbjuda en utbildningmed en bredd som blirattraktiv på arbetsmarknaden ochsom vi vet efterfrågas av våra studenter.En del i det är att samla allakonstarterna i samma hus, berättarMark Wennerström, projektledareför den konstnärliga fakultetenslokalprogram.

Målet är att det nya huset ska ståfärdigt år 2025. Med största sannolikhetkommer det att vara någonform av utbyggnad av nuvarandeArtisten, men hur stor den kommeratt bli är fortfarande under utredning. Efter en idéfas där mangick vidare med ett arkitektförslagfrån Tham & Videgård, har nu enförstudieinletts. Redan nu är engenomgående tanke att lokalernaska bidra till att tillgängliggöra studenternasarbete i en högre grad,genom till exempel synliga utställningslokaler.

ANNONS

– Med den nya byggnaden hoppasvi kunna bli tillgängliga för flergrupper. Våra studenter och forskarehar en mängd framträdanden,utställningar, konserter och andrapublika arrangemang. Vi hoppas attdet nya huset kan göra att fler hittartill oss, säger Mark Wennerström.

SANNOLIKT ÄR OCKSÅ att byggnadenkommer att rymma en avVästlänkens tre uppgångar frånKorsvägen. Från början var tankenatt uppgången skulle komma uppi Renströmsparken, något som denärboende satte sig emot.

– Vi såg i stället en möjlighet iatt förlägga uppgången till den nyabyggnaden, säger Mikael Lindberg.

Han projektleder utvecklingsprojektetför Akademiska Hus, som ärfastighetsägare och den framtidabyggherren.Byggnaden kommer att ingå iuniversitetsområdet vid Näckrosdammen,där Göteborgs universitetkommer att utveckla och samlokaliseraden konstnärliga fakulteten,humanistiska fakulteten och universitetsbiblioteketsom redan ligger iområdet. Målet från universitetetssida är att skapa en inspirerandearbetsmiljöoch möta förväntningari en ökad internationell konkurrens,genom till exempel nya utbildningslokaler,forskningsmiljöer,mötesplatser och fler studieplatser.Genom att förtäta och bygga om villman också fördjupa samverkan överinstitutionsgränserna.

OMBYGGNADEN AV DEN humanistiskafakulteten har redan påbörjats,men om det blir den nya konsthögskolansom blir näst ut är för tidigtatt säga.

– Det är med stor respekt mannärmar sig det här. Vårt arbetehandlar om hur en fysisk miljö kanstödja den konstnärliga fakulteten ideras arbete, så vi följer deras processväldigt nära. Sedan har vi allaförväntningar. Det är inget somman kan brådska igenom och vårstyrelse har ännu inte fattat någrabeslut, säger Mikael Lindberg.

ANNONS

DET NYA OMRÅDET beskrivs som enpusselbit som ska knyta ihop Göteborgskulturstråk, från operan vidhamnen, via Kungsportsavenyenoch Götaplatsen genom Näckrosparkentill evenemangsstråketvid Korsvägen. I området ska detfinnas publika lokaler som till exempelrymmer kaféer, restaurangeroch gallerier som får fler människoratt röra sig i området.

– Campus har tidigare karaktäriseratsav att vända sig inåt motverksamheten. Nu ska vi försökamöta staden och göra det tryggareoch trevligare runt det här kvarteret.Det är allt för få som känner till denhärliga oasen som Näckrosen är ochfå som inte har med universitetet attgöra som besöker platsen. Vår visionär att ändra på det och att fåmånga fler att besöka parken, sägerMikael Lindberg.

ANNONS