Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En Ferrari som utmättes av Kronofogden under 2017.

Kronofogden slog rekord i indrivningar

Kronofogdens satsning på att driva in pengar och föremål från brottslig verksamhet har gett förbättrade resultat. Nya siffror för 2017 visar nu på rekordsumman 95 miljoner kronor.

Bilar, smycken, kontanter men även konst och bitcoins. Det är några exempel på föremål som Kronofogden kunde utmäta i samband med samarbete med andra myndigheter som polis och Tullverket.

Summan, 95 miljoner kronor, är en ökning med drygt 21 procent jämfört med såväl 2016 som 2015 och den högsta sedan samarbetet inleddes 2009.

- Det här beror på att vi blivit ännu vassare på att samverka med polisen när de sätter upp sina kontroller och mera träffsäkra när det gäller insatserna. De kriminella rör sig inte kontorstid mellan klockan åtta och fem, säger Magnus Arvidson, enhetschef på Kronofogden.

Rent praktiskt sker utmätningen på plats och har till exempel handlat om klockor värderade till 100 000-150 000 kronor, en motorcykel värd 200 000 kronor som hittades under Sweden Rock festival men också olika guldsmycken. Utmätningarna sker hos skuldsatta som misstänks bedriva penningtvätt eller narkotikahandel.

- Det är flera skäl till att vi gör det här. Har man skulder ska man betala dem först. Det är också pengar som ofta går till brottsoffer. Vi bidrar också genom vår verksamhet till ökad trygghet i samhället, säger Magnus Arvidson.

Från Kronofogdens håll önskar man dock se ytterligare resurser för att kunna utöka verksamheten ytterligare.

- Vi prioriterar det här väldigt högt men vi har inte resurser att tacka ja till alla förfrågningar från polisen. Skulle vi få mer resurser skulle också den här summan kunna öka ytterligare, säger Magnus Arvidson.