Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kronan en rysare för Volvo

En stark krona är toppen för utlandsresenärer – men för de svenska exportföretagen kostar den miljarder kronor. Hårdast drabbat är lastbilstillverkaren Volvo.

När kronan är stark blir svenska exportvaror dyrare för köparna i andra länder. Det märks i exportföretagens resultaträkningar där negativa valutaeffekter gör stora avtryck.

TT har gått igenom kvartalsrapporterna för fem av våra största exportföretag – Atlas Copco, Sandvik, Scania, SKF och Volvo – och funnit att den starka kronan dragit ned bolagens resultat med sammanlagt 2,8 miljarder kronor. Mest drabbat är Volvo som redovisar en negativ påverkan på rörelseresultatet på 1,2 miljarder kronor jämfört med andra kvartalet i fjol.

Slår olika

Enligt Volvos presschef Kina Wileke slår valutaeffekterna olika för varje kvartal och den här gången blev de märkbart större.

– Men tittar man över tid så är vi relativt lite påverkade, bortsett från dollarn. Vi är väldigt vana vid att hantera detta så det är inget större bekymmer för oss, säger hon.

Konkurrenten Scania redovisar en negativ valutaeffekt på 535 miljoner kronor för andra kvartalet. Nettovalutaeffekten för verkstadskoncernen Atlas Copco landar på samma siffra. Sandvik och SKF rapporterar om negativa effekter på 300 respektive 200 miljoner kronor.

Planar ut

Analytiker som TT talat med säger dock att kronförstärkningen i huvudsak skedde under första kvartalet och nu har planat ut.

– Det är överlag mindre effekter nu jämfört med förra kvartalet. I och med att valutarörelserna har planat ut så blir också valutaeffekterna utplanade, säger analytikern Peter Malmqvist,

– Förra kvartalet var valuta en väldigt stor förklaringseffekt till den då dåliga utvecklingen. Det är fortfarande en effekt under det här kvartalet, men inte alls lika stor som förra.

Minskad export

Svensk export och import fortsätter att minska. SCB:s statistik för juni visar att varuexporten minskat med 15 procent i värde jämfört med månaden före. Varuimporten har minskat med 10 procent.

– Det var sämre siffror än väntat. Vi hade trott på en rekyl uppåt, säger Åke Gustafsson, ekonom på Swedbank.

I början av förra året låg handelsnettot högt, det vill säga exporten var stor jämfört med importen. Efter sommaren började den stora nedgången. Orsaken är en svag global konjunktur, inte minst i Europa.

– Trenden är vikande sedan ett år tillbaka. Men vi räknar med en återhämtning kring årsskiftet, säger Gustafsson.

Exporten har försvagats till Storbritannien under 2013, exporten till Tyskland är stabil medan exporten vikit något nedåt till de nordiska länderna. Det är Åke Gustafssons sammanfattning av svensk exports utveckling senaste året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.