Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten förlänger coronareglerna för restauranger och köpcentrum.
Folkhälsomyndigheten förlänger coronareglerna för restauranger och köpcentrum. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Krogbranschen: FHM:s coronaregler är märkliga

Restaurangnäringen är mycket kritisk sedan Folkhälsomyndigheten förlänger flera coronaregler.
– Det finns inte rim och reson, säger chefsjuristen på branschorganisationen Visita.

Reglerna skulle egentligen upphöra den 11 april, men statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare flaggat för att de förlängs. Och så har det blivit. På torsdagen fattade Folkhälsomyndigheten beslutet att restriktionerna för handel och serveringsställen i stället gäller till och med den 2 maj.

Knappast ett glädjebesked för svenska krogar och butiker, enligt Stefan Lundin som är chefsjurist på Visita.

– De restriktionerna som nu förlängs är märkliga och borde tvärtom lättas på snarast, säger han.

Önskar lättnader

Exempelvis behöver restauranger fortsatt stänga klockan 20.30. Ett klockslag som är taget ut luften, enligt chefsjuristen.

– Ett första steg vore att restaurangerna får ha öppet till klockan 22.30. Man kan ju följa effekterna och se vilken verkan det får. Skulle det få en extremt negativ effekt på smittspridningen får man givetvis agera, säger han.

Även regeln om att det endast är ensamätning som gäller på restauranger vid handelsplatser sticker i ögonen på chefsjuristen.

– Det är en regel som inte kan betecknas som något annat är just märklig. Det är ju ingen skillnad på en restaurang i en galleria och en restaurang på annan plats.

Önskar pengar

Folkhälsomyndigheten motiverar förlängningarna med att smittspridningen ökar, men Stefan Lundin anser att "grundreglerna" för restaurangerna hade räckt. Det vill säga fyra personer per sällskap, att besökare måste sitta ner och det nu sedvanliga avståndet mellan gästerna.

Förutom krav på lättade regler vill Visita också att regeringen presenterar riktat ekonomiskt stöd till företag som drabbas.

TT: Vad är viktigast, lättade regler eller mer pengar från regeringen?

– En primär fråga är att reglerna lättas på, och att man inte förlänger regler som inte har effekt på smittspridningen. Men så länge det finns restriktioner krävs ju också stöd till de drabbade företagen.

Erik Nilsson/TT

Ett serveringsställe hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00, med undantag för avhämtning.

Endast ensamsällskap, alltså en person, får besöka serveringsställen på en handelsplats. Barn och personer i behov av stöd undantas.

Butiker, gallerior och köpcentrum ska se till att besökare kommer ensamma och inte i grupp.

Max 500 personer får samtidigt befinna sig på verksamheternas totala yta.

Källa: Folkhälsomyndigheten