Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kritiken växer mot Oatly – nya ägaren stöttar Trump

Det har stormat kring havremjölksföretaget Oatly.
Under sommaren klev den amerikanska investeraren Blackstone in som ny ägare – vilket har väckt kritik från miljöaktivister.
Företaget har nu gått ut med en förklaring på sin hemsida.

Under den senaste veckan har havremjölksföretaget Oatly fått uppmärksamhet och kritik – både på sociala medier och i internationell press.

Anledningen är att den amerikanska jätteinvesterare Blackstone sedan i somras äger tio procent av bolaget. Blackstone brukar räknas som världens största investerare och har äganden i en rad verksamheter världen över.

Enligt engelska The Guardian äger Blackstone aktier i det brasilianska företaget Hidrovio – som genom en rad byggen har bidragit till skövlingen av Amazonas. Anklagelserna tillbakavisas dock av amerikanerna.

LÄS MER: Det kommer att hända när det sista myntet försvinner

LÄS MER: Chalmers nya krisdrag – erbjuder alla anställda att sluta

Donerar till Trump-kampanjen

Dessutom är Blackstones vd Stephen Schwarzman en av de största donatorerna till den amerikanska presidenten Donald Trumps återvalskampanj.

Ett exempel på kritiken mot Oatly kommer från den skotska aktivisten Laura Youngs twitterkonto, där hon skriver: ”Jag vill inte att mina pengar ska gå till att förstöra planeten och riskera människors liv och land”.

Kritikerna menar att Blackstones ägande går stick i stäv med Oatlys ambitioner om ett hållbarhetstänk och miljöengagemang. Flera kaféer i Sverige, Storbritannien, Finland och Tyskland ska också ha påbörjat en bojkott av produkterna.

Oatly slår tillbaka mot kritiken

Situationen har också gjort att Oatly själva gått ut med en skrivelse på sin hemsida, där de utförligt förklarar varför det valde Blackstone som ny ägare.

”Vi behövde dollars, typ 400 miljoner, för att kunna växa både snabbt och hållbart” skriver Oatly och menar vidare att investeringen innebär att pengar flyttas från mindre miljövänliga alternativ.

”Idag är det bara en bråkdel av miljarderna som går till hållbara investeringar och om vi hade valt en specialiserad grön investerare hade vi bara blivit en del av den bråkdelen, och de stora spelarna hade aldrig noterat att vi finns” skriver Oatly på sin hemsida.

LÄS MER: Efter konkursbeskedet – klädkedjan räddas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.