Magdalena Andersson utanför riksdagen i Stockholm.
Magdalena Andersson utanför riksdagen i Stockholm. Bild: Anna Tärnhuvud

Kritik mot ISK-taket: ”Myt att de drabbar de rika”

Med den nya förmögenhetsskatten vill regeringen beskatta de rika hårdare. Nu får förslaget om att ändra ISK-taken kraftig kritik.
– Det är en riktigt, riktigt dålig idé, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

ANNONS
|

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare i en intervju med GP förklarat att hon avser att beskatta kapitalet hårdare. I lördagens DN Debatt skrev ministern att en ”miljonärsskatt” bör införas.

”Förutom de orättvisor mellan människor som ökade klyftor innebär hotar ojämlikhet även vårt välstånd. När rikedom koncentreras till en liten elit, tenderar pengarna att läggas på hög snarare än att konsumeras.”, skrev finansministern bland annat.

Att höja skatterna på investeringssparkonton, ISK, har också diskuteras. Socialdemokraternas arbetsgrupp som tagit fram förslagen till miljonärsskatten skriver endast i sin rapport att ISK-sparandet ska ”begränsas kraftigt”, men inga exakta siffror nämns.

ANNONS

Under tisdagen kunde dock Dagens Industri rapportera om att riksdagens utredningstjänst, RUT, i höstas skrivit ett underlag till Socialdemokraternas arbetsgrupp där möjligheterna om att införa två olika tak på ISK diskuteras. Taket som diskuteras för ISK-tillgångar ligger i RUT:s underlag på 100 000 samt 200 000 kronor.

Elisabeth Svantesson: S vill klämma åt småsparare

Reaktionerna från Socialdemokraternas politiska motståndare lät inte vänta på sig. Till DI säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att finansministern ”letar med ljus och lykta efter vad hon mer ska kunna beskatta och höja skatterna för”, samt att ”det Socialdemokraterna gör med det här förslaget är att klämma åt många småsparare”

Aktiespararnas vd är kritisk till att begränsa ISK.
Aktiespararnas vd är kritisk till att begränsa ISK. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Även Aktiespararnas vd, Joacim Olsson, är kritisk till uppgifterna.

– Det är en riktigt, riktigt dålig idé. Det är en myt att miljonärsskatten riktar sig mot andra än vanligt folk, skattehöjningen kommer att slå mot unga personer som faktiskt gör det politikerna länge uppmanat till – att man i ett tidigt skede tar ansvar för sin framtida pension.

Vidare anser Olsson att dagens schablonbeskattning av ISK redan är för hög.

– Redan för tre år sedan menade Riksrevisionen att det inte var helt tydligt att ISK är en skattemässig förmånlig sparform för aktier och aktiefonder. Det var alltså innan skatten höjdes ytterligare. Det här är uppenbart att förslagsställaren vill klämma åt människor som tar ansvar för sin ekonomi långsiktigt.

ANNONS

Enligt riksdagsrapporten som är beställd av Socialdemokraterna har drygt 2,5 miljoner svenskar tillgångar i ISK på upp till 200 000 kronor. 703 000 personer har tillgångar över 200 000 kronor, rapporterar DI.

LÄS MER:Så här försvarar Löfven miljonärsskatten

LÄS MER:ISK-tak siktar på de förmögna

Bakgrund: Skatt på ISK

ISK-kontot är ett förmånligt sparande som i dag schablonbeskattas.

Skatten beräknas så här:

Schablonintäkten är i år 1,25 procent av värdet på tillgångarna på kontot. Procentsatsen beror av statslåneräntan.

På schablonintäkten betalar du 30 procent skatt. Det innebär att skatten blir 0,375 procent av värdet på dina tillgångar, eftersom 30 procent av 1,25 procent är 0,375 procent.

Källa: Skatteverket, via TT.

Osannolikt att förslaget går igenom riksdagen

Något förslag om att begränsa ISK har dock ännu inte lagts fram, och för Joacim Olsson framstår det som osannolikt att taken kommer införas. Dels eftersom förslaget inte är färdigutrett, och dels eftersom ett sådant förslag sannolikt hade saknat stöd i riksdagen.

– Men politik handlar om överenskommelser, vi har tidigare sett kohandel mellan partier av olika slag. Därför är förslaget oroväckande, även om det i nuläget inte finns någon politisk majoritet som är för ett sådant förslag, säger Olsson.

Under pandemin har det skett en tillgångsinflation vilket skapar en ekonomisk obalans mellan de som äger fastigheter och aktier, och de som inte gör det. Enligt Joacim Olsson är det dock ingen bra idé att beskatta kapitalet hårdare för att jämna ut klyftorna.

– Det är inget problem att folk blir rika på fastigheter eller aktier, problemet är att det i Sverige är svårt att bli rik på arbete, eller att bygga upp ett eget kapital på sin vanliga inkomst. Vi på Aktiespararna hade hellre sett att de första 100 000 kronorna på ISK skulle vara skattefria, det skulle få fler människor att komma igång med ett månadssparande.

ANNONS

LÄS MER:Ministern efter Hjällbo-mordet: ”Man blir förbannad”

LÄS MER:Ekonom: Miljonärsskatten - ett slag i luften

Magdalena Andersson: Syftet är inte att ge sig på småsparare

Huruvida Magdalena Anderssons förslag till miljonärsskatt blir verklighet eller inte återstår att se, men i en TT-intervju slår hon tillbaka mot kritiken.

– Syftet med det här förslaget är inte att ge sig på vanliga småsparare, säger finansministern.

I TT-intervjun tonar ministerns även ned RUT-rapportens förslag om ett tak vid 100 000 och 200 000 kronor, och hänvisar till att underlagsrapporten som i helgen drog upp riktlinjerna för den så kallade miljonärsskatten inte nämner några sådana nivåer.

I stället hävdar hon att över 30 000 individer sitter på ISK-tillgångar som överstiger tre miljoner kronor. Tillsammans ska dessa individer sitta på över 250 miljarder kronor, menar finansministern.

– Vi vill lyfta frågan om det är rimligt med en skatterabatt som går till så här förmögna personer, säger Andersson.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS