Kritik mot höjda elnätspriser

ANNONS
|

Avgiften som hushållen betalar för att kopplas upp på elnätet har ökat över hela landet och prisskillnaderna är stora. I fjol höjdes avgiften i snitt med 7,5 procent, visar den årliga undersökningen från Nils Holgerssongruppen.

Gruppen, som finansieras av Riksbyggen, HSB hyresgästföreningen och SABO, är kritiskt till höjningen. Miljontals konsumenter drabbas utan möjlighet att välja ett annat alternativ. Den låga risken för elnätsföretagens verksamhet borde därför avspeglas i avkastningen.

Vattenfall höjde förra året avgiften med 11,2 procent, Ellevio (tidigare Fortum) med 9,5 procent och Eon med 9,3 procent, enligt undersökningen. Det är dags för regeringen att gripa in, anser Nils Holgerssongruppen.

ANNONS

"Regeringen måste säkerställa att den högsta tillåtna avkastningen blir lägre och att den inte blir föremål för domstolsprövning, vilket i praktiken sätter regelverket ur spel. Det är orimligt att höjningen av elnätsavgifterna fortsätter år efter år", skriver Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Eftersom det råder en monopolsituation för elnätsbolagen finns regler och lagar som sätter gränser för hur höga priser bolagen får ta ut. Bolagen har rätt att ta ut priser som ger en skälig kostnadstäckning och en rimlig avkastning.

TT

ANNONS