Kristalina Georgieva är EU:s kandidat till posten som ny chef för Internationella valutafonden. Arkivbild.
Kristalina Georgieva är EU:s kandidat till posten som ny chef för Internationella valutafonden. Arkivbild. Bild: Joy Asico/AP/TT

Kristalina Georgieva trolig ny IMF-chef

Bulgariskan Kristalina Georgieva är EU:s kandidat till posten som chef för Internationella valutafonden (IMF). Hon väntas därmed tar över efter Christine Lagarde. Men det rådde strid om utnämningen in i det sista, enligt EU-källor.

ANNONS

Sedan Finlands tidigare EU-kommissionär Olli Rehn meddelat att han hoppat av sin kandidatur stod kampen mellan Georgieva, tidigare EU-kommissionär och sedan 2017 chef för Världsbanken, och Jeroen Dijsselbloem från Nederländerna. Det krävdes mer än tolv timmars samtal och flera omröstningar innan bulgariskan stod som segrare.

Svagt stöd

Dijsselbloem gratulerade på Twitter sin motståndare till utgången av omröstningen. Men det fanns fortfarande frågetecken, enligt nyhetsbyrån AFP. Georgieva vann 56 procent av EU-ländernas röster, representerande 57 procent av EU:s befolkning. Men enligt de regler som brukar användas bör en segrare få stöd av länder som representerar minst 65 procent av EU:s 500 miljoner invånare.

ANNONS

En annan hake är att Georgieva fyller 66 år i augusti, vilket innebär att utnämningen skulle bryta mot IMF:s regel om att en chef inte ska vara äldre än 65 år vid tillträdet.

Först efter en telefonkonferens med EU:s finansministrar sent på fredagskvällen var hon formellt utsedd. "Europas finansministrar visade sin vilja att nå enighet och jag tackar dem för det", twittrade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire efteråt.

Troligen en europé

IMF har av tradition letts av en chef med europeiskt ursprung. Detta är inget formellt krav, men det ser ut att bli en europé även denna gång, sedan USA:s finansminister Steven Mnuchin tidigare i juli uttalat sig positivt om utsikterna för en europeisk IMF-chef.

Rekryteringen av en ny IMF-chef ska vara klar den 4 oktober, enligt IMF:s planering. Christine Lagarde ska i november ta över chefskapet för Europeiska centralbanken efter Mario Draghi.

Chefen för Finlands centralbank och tidigare EU-kommissionären Olli Rehn hoppar av kandidaturen till posten som chef för IMF. Arkivbild.
Chefen för Finlands centralbank och tidigare EU-kommissionären Olli Rehn hoppar av kandidaturen till posten som chef för IMF. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
ANNONS