Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvobilar är fortsatt eftertraktade i Sverige, men antalet nyregistrerade bilar har sjunkit mer än genomsnittet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Volvobilar är fortsatt eftertraktade i Sverige, men antalet nyregistrerade bilar har sjunkit mer än genomsnittet. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Krisen slår hårt mot nyregistrering av Volvobilar

Maj månad såg en halvering av antalet registrerade nya bilar i Sverige. Volvo är fortsatt det mest populära märket, men minskningen där är större än genomsnittet, visar en färsk undersökning från Bil Sweden.

Fordonsmarknaden har drabbats hård av coronapandemin och i maj minskade nyregistreringarna av både bilar och lätta lastbilar kraftigt.

Nyregistreringarna av personbilar minskade med 50 procent i maj, enligt branschorganisationen Bil Sweden. För lätta lastbilar var nedgången 51 procent.

LÄS MER: Volvo Cars försäljning föll med nära 20 procent

Volvo toppar fortfarande listan över nyregistrerade personbilar, men minskade med 60 procent under maj månad, alltså mer än snittet. För hela 2020 har antalet nyregistrerade Volvobilar minskat med 30 procent mot 2019. Volvo stod under maj för 16 procent av de nyregistrerade bilar, framför Volkswagen och Kia.

Nedgången i maj förstärktes av att det var två färre registreringsdagar jämfört med maj i fjol, enligt Bil Sweden som genomfört undersökning.

LÄS MER: Volvo Cars stoppar utdelningen till Geely

Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 26 procent och lätta lastbilar har minskat med 44 procent.

Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 21,6 procent i maj, vilket är mer än en fördubbling jämfört med med maj förra året då andelen var nio procent. Hittills under 2020 är andelen laddbara bilar 25,9 procent, också det mer än en fördubbling mot ifjol.

Vanligaste märkena bland nyregistreringar i maj:

1. Volvo

2. VW

3. Kia

4. Audi

5. Toyota

6. Mercedes

7. BMW

8. Skoda

9. Seat

10. Renault

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.