Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Krisbransch halverar Öppna Varv

Klassiska Öppna Varv i augusti blir av, trots ekonomisk kris på Orustvarven. Men halveras till bara två orter, Ellös och Henån.

Nord West & Najd på Vindön har gått i konkurs med nära 200 miljoner kronor i skulder.

Malö Yacht i Kungsviken är fortfarande under rekonstruktion sedan drygt ett halvår. Det betyder att bara Ellös och Henån finns kvar under Öppna Varv som i år går den 23-25 augusti.

Koncentration sker kring Hallberg Rassys varv i Ellös.

- Öppna Varv blir av men inte riktigt som vanligt. Vi kommer att komplettera med mindre båtar i år, styrpulpet och jollar, säger Mats Eriksson, vd på branschorganisationen Sweboat.

Kungsviken och Vindön som har funnits med i alla år sedan starten 1996 faller bort.

- I antal båtar blir det nästan det samma, det har ändå varit på Hallberg Rassy som de flesta visats, säger Mats Eriksson.

Enligt Sweboat så hoppas Malö Yacht göra allt för att komma tillbaka.

- När de vågar och törs ska vi titta på det. Under tiden marknadsför vi inte Kungsviken som plats att åka till.

På Nord West & Najad ligger produktionen nere efter konkursen tidigare i år.

- Det var ett medlemsföretag som vi trappat ner just nu. Där är vi lika undrade och nyfikna som alla andra hur det kommer att gå.

Med komplettering av mindre båtar hoppas Sweboat att Öppna Varv ska bli lika attraktivt för besökarna som tidigare. Traditionen har varit att visa stora båtar men har nu fått tänka om.

- Innan har vi haft en nedre gräns på segelbåtar på sju meter och vi har inte heller haft möjlighet att visa småbåtar men det får vi nu, säger Mats Eriksson.

Samtidigt som stora svenska varumärken i båtbranschen kämpar för att överleva, så ökar importen från Kina, framför allt av mindre rib- och gummibåtar. På bara tre år har importen ökat med 150 procent.

Fortfarande exporterar Sverige flest båtar till Norge, men sedan 2010 har antalet sålda båtar till grannlandet kraftigt minskat.

Även till Tyskland, som är den näst största exportmarknaden, har försäljningen sjunkit drastiskt under den perioden.

Båtmässan har också haft känning av flera års nedgång. Rekordåret 2007 kom drygt 91 000 besökare, förra året 77 000 besökare, i år var den siffran nere i 60 700.

- Vi ser en positiv trend på begagnatmarknaden och det brukar ge resultat för nyproducerat. USA har vänt för andra säsongen men det är kanske något år kvar här, säger Mats Eriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.