Kris kan knäcka vallöften

ANNONS
|

Rädslan för en ny finanskris växer. Eurosamarbetet knakar och börserna rasade under veckan.

Regeringen varnar för att vissa av deras vallöften kan få vänta om läget förvärras.

-Vi har ett väldigt turbulent läge på de finansiella marknaderna. Problemet är att den betydande internationella osäkerheten slår igenom även i Sverige, säger finansminister Anders Borg.

Centerledaren Maud Olofsson pekar på att det kan fördröja något av regeringens vallöften om ett femte jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer eller sänkt restaurangmoms.

-Vi är beredda att skjuta på reformer till ett senare tillfälle. Statsfinanserna får aldrig riskeras. Vi måste vara säkra på att det finns en buffert om detta håller i sig, säger hon.

Läget är så allvarligt att regeringen borde bjuda in oppositionen till samtal, anser Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomiske talesperson, som också tycker att regeringen borde göra mer på EU-nivå.

-Det stora är bristen på ledarskap i EU, att man skjuter problemen framför sig och inte ser till Europas bästa. Där har Anders Borg ett delansvar, säger han.

Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson beskriver de fallande börserna som en "temperaturmätare". Det finns en ökad nervositet kring skuldproblemen i Europa och USA och det allt dystrare läget i världsekonomin.

ANNONS
-Det finns en oro för att vi går in i en svagare omvärldskonjunktur, och det finns också en oro för en ny finanskris, säger hon.

I dag kom dock stark statistik från USA som fick Stockholmsbörsen att stiga något. Men de kraftiga börsfallen har under veckan skrämt många svenska småsparare, som sålt bland annat aktiefonder.

-När sådana här orossituationer kommer måste det vara upp till var och en att avgöra om man behöver pengarna nu eller om man kan vänta. Kan man vänta så brukar det vara bättre att ha lite is i magen, säger Hermansson.
ANNONS