Restaurangbranschen är den enda bransch där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC. I absoluta tal ökade konkurserna från 29 till 43 stycken.
LÄS MER: Tjuvkika på Stordalens nya jättehotell i Mölndal
LÄS MER: Sista fredagskvällen på Andra Långgatan – innan hårda reglerna
– Det lär tyvärr inte blir bättre när caféer och restauranger från och med idag (måndag) omfattas av nya, hårdare restriktioner. Hela besöksnäringen är hårt drabbad och det påverkar inte minst många unga; besöksnäringen anställer många unga. Med de nya restriktionerna står många jobb på spel, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.
Tror på återhämtning efter vaccineringen
UC konstaterar samtidigt att svensk ekonomi som helhet går relativt bra. I februari var antalet konkurser 436 till antalet, mot 547 ifjol. En minskning med 20 procent.
I Västra Götaland var antalet konkurser i februari 73, mot 85 i februari förra året. En minskning med 14 procent.
Även i Göteborg minskar antalet konkurser. Under januari och februari har 59 företag i gått i konkurs, mot 81 ifjol.
LÄS MER: Snart måste du äta ensam i Nordstan
– Konkursnivåerna ligger i princip still jämfört med före pandemin, trots att vi har genomlevt en andra våg och är på väg in i en tredje. De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer igång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och på upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.