Krematorietekniker i kyrkan varslar om strejk

Kommunal hotar Svenska Kyrkan med strejk efter påsk sedan arbetsgivarorganisationen rivit avtalet med fackförbundet på grund av kyrkans ”unikt långa uppsägningstider”. Bland annat kan krematorietekniker i Göteborg påverkas.

ANNONS

Från och med den 22 april kan 5 200 vaktmästare, park- och trädgårdsmästare och krematoriearbetare landet över ta till stridsåtgärder mot sin arbetsgivare Svenska kyrkan.

Enbart i väst kan omkring 500 komma att involveras i konfliktåtgärderna.

I ett första skede hotar fackförbundet Kommunal med en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad.

Då strejkar kyrkans anställda

Hittar inte fackförbundet Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao, en överenskommelse då tar arbetstagarorganet ut 500 medlemmar i regelrätt strejk från och med den 27:e samma månad.

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som flertalet på svensk arbetsmarknad, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Unikt långa uppsägningstider”

Varslet om stridsåtgärder följer på strandade avtalsförhandlingar mellan parterna sedan Skao tidigare i år rev upp avtalet med Kommunal bland annat på grund av alldeles för generösa anställningsvillkor.

”Svenska kyrkan har unikt långa uppsägningstider som skapar inlåsningseffekter och orimliga kostnader när en församling behöver omorganisera. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation vill därför diskutera en förändring av uppsägningstiderna som skulle kompenseras med mycket generösa villkor i ett nytt omställningsavtal”, skriver Skao i ett pressmeddelande.

Kommunal delar inte uppfattningen om Skaos förslag till omställningsavtal.

– Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation borde förstå att det ligger i deras eget intresse att förbättra möjligheterna för de anställda att få yrkesutveckling och omställningsmöjligheter utan kraftiga försämringar i deras kollektivavtal, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Krematoriet i Göteborg omfattas i stridsåtgärderna

Hos Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation vill man dock påpeka att vissa verksamheter är undantagen stridsåtgärder som strejk, däribland planerade begravningar.

Enligt Kommunals sammanställning är det i Göteborg framförallt tekniker anställda på krematoriet i Kviberg som omfattas av fackets varsel.

GP har sökt Kommunal i väst för en kommentar.

LÄS MER:Slutet närmar sig för Göteborgs Kex i Kungälv – snart bakas kexen i Riga

LÄS MER:Risk för etikettbrist efter strejk: ”Samhällsfarligt”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS