Kreativ problemlösning kryddan

ANNONS
|

Vad är det du gillar med juridiken?

- Den kreativa problemlösningen. Klienter som kommer hit med härvor av frågeställningar som man får börja nysta i, skapa en struktur och utveckla en strategi kring. I arbetsrätt – som är min specialitet – är det extra tillfredsställande om man finner en lösning som fungerar för båda parter. Fast jag ska heller inte sticka under stol med att jag också tycker det är väldigt roligt att processa i domstol.

Varför?

- Det är utmanande som inget annat i advokatrollen, tävlingsinstinkten får komma fram. I slutet av april hade vi huvudförhandling i en stor process som legat i domstolen i 18 månader. Att sitta och mejsla fram en elegant plädering är oerhört kreativt och stimulerande.

ANNONS

Vad vill du som vd?

- Jag vill fungera som en facilitator som oljar lite här och skruvar lite där. Min huvuduppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för våra jurister att ge våra klienter riktigt vass juridisk rådgivning. Dessutom brinner jag för att utveckla nästa generation duktiga advokater.

Hur då?

- Vår tidigare vd Olof Jisland brukar säga att advokatyrket är ett serviceyrke inom vård och omsorg. Det kan man behöva höra när man kommer färsk från juristutbildningen. På utbildningen lär man sig juridik och en metodik kring hur man angriper problem. Men vi måste också få våra klienter att känna sig lyssnade på och omhändertagna – det går inte att bara skicka över en redogörelse för vad lagen säger. Dessutom måste man hacka i sig att våra klienter i allmänhet inte är så intresserade av juridiken i sig, den är på sin höjd ett medel mot ett mål.

Ni har länge haft ett mångfaldsprojekt i samarbete med Angeredsgymnasiet. Har det gett resultat?

- Vi firade 10-årsjubilum i höstas och tog fram en rapport där vi konstaterade att det inte hänt så mycket på mångfaldsområdet i juristkåren som vi hade önskat. Men vi tror att vårt projekt bidrar till att hålla de här frågorna levande och kommer fortsätta med det. Det har dock aldrig varit tänkt som ett rekryteringsprojekt för just Vinge, utan vi vill bidra till ökad mångfald bland alla slags jurister. På Göteborgskontoret har ungefär 10 procent av medarbetarna utländsk bakgrund.

ANNONS

Er omsättning minskade något förra året. Varför?

- Det har varit skakiga tider. Då blir våra klientföretag mer tveksamma till att göra investeringar och andra affärer, vilket förstås märks i vår verksamhet. Men första kvartalet i år ser bra ut och våra transaktionsvolymer ökar. Det brukar vara en bra konjunkturmätare.

Varför satsade du på arbetsrätt?

- Jag är intresserad av människor – och arbetsrätt handlar undantagslöst om människor. Med tiden insåg jag också att det var en bra specialitet av andra skäl. Det är mycket att göra oavsett konjunktur. I sämre tider handlar det om omorganisationer och personalneddragningar och i bättre tider om incitamentsprogram, hur man behåller medarbetare och säkerställer lojaliteten. Dessutom är det ett politiskt dynamiskt område, lagstiftningen är föränderlig.

Du företräder oftast den starka parten, arbetsgivaren. Kan det kännas jobbigt?

- Nej, det tycker jag inte. Jag bidrar med kunskap om hur lagstiftningen ser ut. Men det är också viktigt för mig att försöka se till att frågorna hanteras på ett sätt som gör att parterna kan se varandra i ögonen efteråt. Känsliga situationer måste hanteras med respekt.

Ålder: 43 år

Familj: Två barn, särbo.

Bor: Radhus i Långedrag

Intressen: Läsa (är med i bokklubb som träffas var sjätte vecka), samtida konst, musik.

Sommarplaner: Ska för tredje året i rad hyra hus i Spanien med mina barn, min särbo och hans barn, min bror och hans barn och mina föräldrar.

ANNONS