Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bedrägeriet med skatt på aktieutdelning har skett i störst skala genom handel med tyska värdepapper.

Krav på tätare samarbete kring skattebrott

Mångmiljardbedrägeriet med skatt i Europa väcker starka reaktioner. Nu ställs krav på ett tätare europeiskt samarbete kring skattebrott.

- Det är en omfattande girighet, och vi kommer att göra allt för att varje krona ska betalas tillbaka, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) till nyhetsbyrån Ritzau under brexitmötet i Bryssel.

- Detta är baksidan av att världen har blivit mindre och svaret är bättre internationellt samarbete.

Rasmussen säger även att Danmark borde gå med i den Europeiska bankunionen.

Gerhard Schick, det tyska partiet De grönas ekonomiskpolitiske talesperson, vill också se en förändring.

"Att det inte finns någon europeisk finanspolis och att myndigheterna inte samarbetar kring skattebrott, var det som gjorde det här bedrägeriet möjligt från första början", skriver han på Twitter.

I Tyskland utreder tre åklagare svindlerier på totalt motsvarande 50 miljarder kronor. Sammanlagt har mycket mer än så stulits från Europas skattebetalare genom så kallade cum-ex-upplägg – som gör aktieägandet diffust och möjliggör för flera parter att kräva tillbaka skatt på en och samma utdelning.

Pierre Moscovici, en fransk socialistisk politiker och EU-kommissionär med ansvar för ekonomiska frågor, påpekar att det här är en påminnelse om de kryphål som bedragarna utnyttjat. Men han säger också att kommissionen jobbar hårt för att förbättra transparensen och det automatiska informationsutbytet mellan länderna.

"Jag kommer att fortsätta med detta min mandatperiod ut. Om bedragarnas fantasi är gränslös är även min målmedvetenhet det", skriver han på Twitter.