Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krav på 24 000 står fast

Sjuksköterskestudenternas löneuppror fortsätter. Målet på 24 000 står kvar, säger Cie Rosenqvist, Göteborg.

- Ingen har förväntat sig att vi efter en termin skulle få igenom våra krav. Så fort går det inte att göra en så stor förändring i en jättemaskin som landstingen, säger Cie Rosenqvist, en av initiativtagarna.

En rundringning som Ekot gjort till det största sjukhuset i varje landsting visar att löneupproret inte gett nyutexaminerade sjuksköterskor den ingångslön på 24 000 kronor som de krävt.

Sjukhuset har betalat mellan 21 000 och 22 000 kronor och inget sjukhus har gett 24 000 kronor. På Sahlgrenska universitetssjukhuset är ingångslönen 21 100 kronor.

De flesta sjukhus har haft svårt att rekrytera sommarvikarierande sjuksköterskor och har fått göra omplaneringar av icke akut vård.

Cie Rosenqvist är samordnare i 24 000-gruppen i Göteborg och en av initiativtagarna till upproret.

Överensstämmer kartläggningen med den bild ni har?

- Ja, när det gäller de stora sjukhusen i de stora städerna. Utanför storstäderna finns det nyutexaminerade sjuksköterskor som fått 24 000, till exempel på Södertälje sjukhus.

Hur har uppslutningen för upproret varit?

- Vi är inte färre nu än tidigare och upproret fortsätter. Man får nu en bild av att vi kört upproret en termin och nu gett upp, men så är inte fallet. Det här fortsätter tills vi nått det vi vill nå.

Har du själv sommarjobbat?

- Ja, som undersköterska. Jag har ett år kvar av min utbildning till sjuksköterska.

Har du träffat sjuksköterskor som gått med på löner under 24 000?

- Ja det har jag, och jag vill framhålla att även om man tackat ja till en lägre lön så dömer vi inte någon. Alla ser till sin egen ekonomiska situation.

Hur fortsätter ni?

- När höstterminen börjar startar upproret på nytt och det planeras en hel del i hela landet i början av hösten. Jag kan inte säga mer om vad det blir. Vi är beredda att det här kommer att ta tid, men det handlar om framtiden.

Sjukhusen skulle behöva förändra hela lönestrukturen?

- Precis. I sommar har bristen på sjukhusen inneburit en stor press på arbetsgivarna. Ju längre tiden går och ju fler vi blir desto svårare blir det att lösa bristen, vilket kommer att göra att vi får igenom våra krav. Det är den framtid jag ser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.