Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kraftigt vinstlyft för Volvo Cars

Volvo Cars säljer fler bilar - och tjänar mer pengar. Rörelsevinsten stiger med över 1,5 miljard kronor samtidigt som vd Håkan Samuelsson spår ett nytt rekordår.

Volvo Cars redovisar intäkter på 48,9 miljarder kronor för det tredje kvartalet i år, en ökning från 41,3 miljarder under samma period i fjol. Rörelsevinsten stiger samtidigt med 77,5 procent till 3,7 miljarder kronor. 

Tror på nya rekord

Biltillverkaren tror också att den positiva utvecklingen fortsätter under det fjärde kvartalet och upprepar prognosen om ännu ett försäljningsrekord under 2017 - för fjärde året i rad.

"För helåret 2017 förväntar jag mig fortsatt tillväxt, i linje med den vi sett under de gångna nio månaderna - med mer spännande nyheter kring våra bilar och våra serviceprodukter. Resultatet hittills visar att vi är på rätt väg" skriver Volvos vd Håkan Samuelsson i rapporten.

Ökar stort i Kina

Totalt sålde Volvo Cars 135 831 bilar under det tredje kvartalet. Drygt 30 400 av dem såldes i Kina - det är en ökning med 34 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Försäljningen i Europa och USA ökar också med 5,3 respektive 4,5 procent.

"Vi ser en stark efterfrågan på våra produkter, även på marknader som mjuknar. I Kina har vi sett en stark försäljningstillväxt och våra lokala tillverkningsavtryck stödjer den lokala expansionen. USA-marknaden har visat tecken på återhämtning från början på året, när vår försäljning var påverkad av leveransbegränsningar" skriver Håkan Samuelsson.

Storsäljande suv

Kina är idag Volvos enskilt största marknad, följd av USA och Sverige. På den svenska marknaden sålde biltillverkaren totalt 15 381 bilar under det tredje kvartalet - en ökning med runt 2 500 bilar jämfört med samma period i fjol.

Volvos mest sålda bil i hela världen är för tillfället suven XC60, hittills i år såld i totalt 139 441 exemplar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.