Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Myndigheter utreder en dödsolycka där Teslas autopilot-system användes. Arkivbild.

Kraftigt lyft för Tesla-produktionen

Den pressade biltillverkaren Teslas produktion av Model 3-bilar lyfte till drygt 2 000 bilar under sista veckan av mars. På börsen var det tummen upp, även om Tesla missade det mål bolaget satt upp.

Produktionen av Model 3 ses av många som avgörande för Tesla, som varit slagpåse på börsen på senare tid.

Bolaget har en orderbok på en halv miljon Model 3-bilar. Bilmodellen är ett försök av elbilstillverkaren att nå bredare kundgrupper med en bil av sedantyp i lägre prisklasser än andra modeller från Tesla.

Totalt tillverkade Tesla 2 020 Model 3-bilar under sista veckan av mars, vilket ligger i linje med färska uppgifter bland bilbloggare om att produktionen passerat 2 000 per vecka. Volymen är ett lyft jämfört med de 793 Model 3-bilar som producerades sista veckan 2017. Fast Teslas mål låg på en produktionsvolym på 2 500 bilar sista veckan i mars.

Förtroendeproblem

Tesla brottas sedan en tid med förtroendeproblem på marknaden. Kreditbetyget har nyligen sänkts och en tredjedel av börsvärdet är utraderat sedan september i fjol.

Lanseringen av Model 3 slukar stora resurser samtidigt som USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB utreder en dödsolycka med en Teslabil där en autopilot varit aktiverad.

Enligt Tesla ska bilföraren ha varnats av autopilot-systemet inför olyckan och då bland annat uppmanats att själv ta över styrandet av bilen. NTSB har dock kritiserat detta påstående, då utredningen av olyckan ännu inte är avslutad.

Bolaget gick i förra veckan samtidigt ut med den största återkallelsen av sålda Tesla-bilar hittills, på grund av potentiella problem med styrsystemet i bilmodellen Model S byggda före april 2016. Omkring 123 000 bilar omfattas.

Ansträngt läge

Teslas kreditbetyg sänktes till Caa1 av ratinginstitutet Moody's i förra veckan, vilket tryckte upp bolagets låneränta på obligationer som löper ut om sju år till 7,6 procent. Moody's varnar för både osäkra utsikter och ett ansträngt läge för Teslas kassa.

Teslas grundare Elon Musk försökte i helgen avdramatisera den svåra situationen bolaget befinner sig med ett aprilskämt på Twitter. Han skrev där att Tesla var fullkomligt konkursmässigt sedan man inte lyckats hitta nya finansiärer, trots ett sista försök att sälja påskägg.

Men att döma av marknadens reaktion är det skuldtyngda Teslas lönsamhets- och finansieringsproblem inget att skämta om. När handeln inleddes i måndags, dagen efter aprilskämtet, föll Tesla-aktien initialt med 7 procent.

Efter tisdagens rapport om Model 3-produktionen lyfte Tesla-aktien med 6,0 procent.