Prisras på naturgas sedan Ryssland skruvat på naturgasen via Ukraina till Slovakien. Arkivbild
Prisras på naturgas sedan Ryssland skruvat på naturgasen via Ukraina till Slovakien. Arkivbild Bild: Petr David Josek AP/TT

Kraftigt fall för naturgaspriset

Priset på naturgas i Europa faller kraftigt efter nya leveranser av rysk naturgas till EU, via Ukraina. Prisfallet på den nederländska råvarumarknaden var på tisdagen som mest 12 procent.

ANNONS

Högre temperaturer och blåsigare väder bidrar också till att pressa priset, då det minskar efterfrågan på naturgas som bränsle för elproduktion i länder som Tyskland och Storbritannien.

Naturgasleveranserna från Ryssland som nu ökar är de som går via Ukraina och in i Slovakien. Flödet av rysk naturgas via Polen och in i Tyskland är fortfarande strypt.

Priset på naturgas i Europa är en viktig faktor för elpriset i Sverige, särskilt i de södra delarna av landet.

Vid 14-tiden låg ett terminskontrakt för leverans av naturgas nästa månad på 75:90 euro per megawattimme på den nederländska marknaden. Det kan jämföras med historiska pristoppar på över 166 euro per megawattimme i slutet av 2021.

ANNONS

Prisnivån är trots det kraftiga prisfallet nästan fyra gånger högre än historiskt normala nivåer, sedan EU gått in i vintersäsongen med ovanligt låga lagervolymer naturgas och strypta ryska leveranser.

EU har försökt hantera underskottet på naturgas i skuggan av den geopolitiska konflikten med Ryssland, som kretsar kring Ukraina, genom att söka alternativa gasleveranser från länder som USA, Qatar och Azerbajdzjan.

Omkring en tredjedel av EU:s import av naturgas kommer normalt från Ryssland och få bedömare tror att det går att få till alternativa leveranser för att täcka upp hela detta gasbehov om den geopolitiska situationen skulle förvärras av en befarad rysk aggression mot Ukraina och nya västliga sanktioner mot Ryssland.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS