Jas-tillverkaren Saab överraskar med ökad orderingång mitt i brinnande pandemi.
Jas-tillverkaren Saab överraskar med ökad orderingång mitt i brinnande pandemi. Bild: Stefan Bennhage

Kraftig orderingång för Saab

Pandemin tvingar ned försvarsbolaget Saabs intäkter och vinst i det första kvartalet. Men vad gäller orderingången överraskar Saab med oväntat starka siffror.

ANNONS
|

Under årets tre första månader föll försvarsjätten Saabs intäkter med närmare 6 procent till 8 miljarder kronor jämfört med samma period i fjol.

Pandemin tynger också bolagets vinst som under det första kvartalet uppgick till 560 miljoner kronor. Det ska jämföras med 591 miljoner under samma kvartal 2019.

LÄS MER:Julgranar i formation över Sverige

Försvarsmaktens årliga stridsflygsjulgranen består av Saab-tillverkade Jas-plan.
Försvarsmaktens årliga stridsflygsjulgranen består av Saab-tillverkade Jas-plan. Bild: STEFAN BENNHAGE

Krossar förväntningarna

När det kommer till orderingången visar Saab, trots coronavirusets utbredning, oväntat höga siffror. Mellan januari och mars steg försvarsjättens order till 4,8 miljarder kronor, en ökning med flera hundra miljoner kronor jämfört med orderingången under samma period i fjol.

Enligt vd Micael Johansson visar försvarsbolaget Saab på "Stabil lönsamhet i en tid av osäkerhet".

ANNONS

– COVID-19 innebär att såväl enskilda människor som världsekonomin befinner sig i en utmanande tid med stor osäkerhet. Saabs har en substantiell orderstock och långa åtaganden. Det innebär att verksamheten står på fast grund och i rådande läge ser vi att produktionen fortsätter i hög takt, samtidigt som medarbetarnas hälsa prioriteras. Effekten på Saabs verksamhet har hittills varit begränsad, men osäkerheten för 2020 har ökat.

Ingen prognos för helåret

På grund av coronapandemin skriver företaget att man inte kan ge någon prognos för resten av året.

"Givet den nuvarande störningen i världsekonomin, kan Saab inte utesluta framtida effekter på verksamheten, framförallt vad gäller leverantörskedjan och erhållande av nya beställningar", skriver bolaget i rapporten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS