Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo Cars öppnar Torslandafabriken. Karossfabriken. Göteborg Bild: Meli Petersson Ellafi
Volvo Cars öppnar Torslandafabriken. Karossfabriken. Göteborg Bild: Meli Petersson Ellafi

Kraftig ökning av varsel i regionen – upp 300 procent

Antalet varsel i Västra Götaland ökade med nära 300 procent förra veckan. Och från att ha drabbat de servicetunga branscherna som handel och restaurang biter sig coronakrisen nu fast i ett allt hårdare grepp om industrin, visar Arbetsförmedlingens färska siffror.
– Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det har skett ett skifte i vilka branscher som påverkas. När coronakrisen kom till Sverige i början av mars berörde varslen framför allt anställda inom hotell- och restaurang, resebranschen och inom handeln, som en direkt följd av att människor stannade hemma i stället för att konsumera.

Under april har en ökad andel av varslen skett inom transport och industri, bland annat Volvo Cars som förra veckan varslade 1 300 personer tjänstemän om uppsägning.

LÄS MER: Detta måste du göra när du blir varslad

LÄS MER: Volvo Cars varslar 1 300 tjänstemän

Arbetsförmedlingen tror att trenden fortsätter.

– Antalet personer berörda av varsel om uppsägning fortsätter att växa med mycket höga tal. Den senaste veckans varsel kommer framför allt från transport och industri, sa Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen på måndagen.

I Sverige har drygt 69 000 personer varslats om uppsägning i mars och april. Men det finns ett mörkertal, då bara företag där minst fem personer varslats inom samma län behöver rapportera detta till Arbetsförmedlingen.

Under samma period har 122 000 personer skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Av dessa många timvikarier som blev arbetslösa när krisen var ett faktum.

Samtidigt är rekryteringsbehovet stort i vissa branscher, främst inom vård och omsorg.

Ökning i regionen

Under april varslades drygt 26 700 personer om uppsägning. Att jämföra med 3 695 personer under april månad 2019.

– Det här är den största krisen i modern tid, sa myndighetens generaldirektör Maria Mindhammar på en pressträff på måndagen.

1 629 personer i Västra Götaland varslades om uppsägning förra veckan, enligt Arbetsförmedlingens siffror som publicerades på måndagen. Det är en ökning med nära 300 procent mot veckan innan, då 430 personer varslades i regionen.

Sedan början av mars har 11 594 personer i Västra Götaland varslats om uppsägning.

Nationellt har 6 270 personer varslats om uppsägning den senaste veckan och runt 13 000 personer skrivit in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen.

Beskedet från myndigheten var dystert. Det markerade en betydande ökning även på nationell nivå från förra veckans statistik, som visade att 2 575 personer varslats. Analysen från Arbetsförmedlingens sida var då att systemet med korttidspermitteringar haft effekt.

"Ansträngt läge på Arbetsförmedlingen"

Arbetslöshetens utveckling beror på hur långvarig krisen blir. Arbetsförmedlingen gör i ett av sina två scenarier bedömningen att vi kan få en topp i juli med en arbetslöshet på runt elva procent. I ett alternativt scenario avtar smittspridning långsammare och och det blir en tuffare ekonomisk återhämtning och vi ser en arbetslöshet på 14 procent i september.

– För den som övervägt att utbilda sig eller att ställa om sitt yrkesliv kan det här vara rätt tid, sa Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

På en pressträff på måndagen betonade Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar att läget är fortsatt mycket svårt att bedöma framåt.

– Det är ett ansträngt läge på Arbetsförmedlingen, men det är inte kaos, sa hon.

På en presskonferens senare på måndagen sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att kvinnor varit särskilt utsatta hittills.

– I den här krisen ser vi att det framförallt är en ökning av unga kvinnor. Och det kan bero på att de är överrepresenterade i de branscher som drabbats hårdast, sa Eva Nordmark.

Könsfördelningen bland de varslade kan dock komma att förskjutas om den manligt dominerade industrisektorn påverkas i högre grad framöver.

Arbetslösheten låg i slutet av april på 8,1 procent, mot 6,8 vid samma tid förra året.

Det händer om du blir varslad:

När arbetsgivare planerar att göra sig av med fem eller fler anställda, exempelvis för att det inte finns något jobb att utföra längre, måste de lägga ett varsel om uppsägning. Varslet skickas både till arbetsförmedlingen och till fackförbunden vars medlemmar riskerar att sägas upp. Ett varsel är helt enkelt en varning om att uppsägningar kan komma snart - det behöver dock inte betyda att just du, eller någon annan, faktiskt kommer förlora jobbet.

Ett varsel måste läggas minst två månader innan uppsägningarna ska ske - och om det är ett stort varsel på över 100 personer måste det läggas fram sex månader innan folk faktiskt får börja gå. Om läget i branschen eller bolaget blir bättre under den tiden kan ledningen bara dra tillbaka varslet och allt blir som vanligt igen.

Varsel kommer som sagt en tid innan uppsägningarna samtidigt som de allra flesta med en fast anställning också har uppsägningstid på mellan en och tre månader. Det gör att du, som varslad, har åtminstone lite tid på dig att försöka hitta ett nytt jobb, bygga upp en buffert, ta kontakt med a-kassan och, om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, få hjälp att ställa om till ett annat yrke eller en annan bransch.

Varsel ska i regel också förhandlas med facket, och uppsägningarna ske efter de så kallade turordningsreglerna. Om inte hela arbetsstyrkan varslats, ligger den som varit anställd längst därför, generellt bäst till för att få behålla sitt jobb.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.