Ökningen av shoppingskulderna hänger till viss del ihop med att e-handeln växer. Arkivbild.
Ökningen av shoppingskulderna hänger till viss del ihop med att e-handeln växer. Arkivbild. Bild: Marcus Ericsson/TT

Kraftig ökning av svenskarnas shoppingskulder

ANNONS

De senaste tre åren har hushållens skulder hos fem stora kreditföretag som erbjuder konsumtionslån vuxit med över en miljard kronor, visar statistik som SvD tagit fram.

Svenska Dagbladet har räknat samman skuldbeloppen hos fem av de kreditbolag som skickat flest ansökningar till Kronofogden om skuldindrivning. Det handlar om Collector bank, Klarna, Resurs bank, Svea ekonomi och Qliro. Sedan november 2017 har skuldbeloppen hos dem vuxit från 1,5 miljarder kronor till 2,6 miljarder.

– Skulder som är kopplade till konsumtion är en allt större andel av alla våra ärenden, säger Johan Krantz, analytiker hos Kronofogden, till tidningen.

Ökningen hänger till viss del ihop med att e-handeln växer. Där är möjligheten att skjuta på betalningen eller delbetala oftast standard.

ANNONS

– Det förvånar mig egentligen inte att det ökar. Det är en naturlig utveckling, eftersom fler använder dessa betaltjänster, säger Krantz.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS