Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krönika: Slå er för bröstet, västsvenskar!

Bilden av vår region är viktig för dess framtid. Hur omvärlden
 ser på oss påverkar vilka företag som vill etablera sig här, vilken kompetens vi kan locka hit och i slutänden hur levande Västsverige kommer att vara. Det händer många fantastiska saker i regionen. Som vd för Västsvenska Handelskammaren har jag privilegiet att få en inblick i det, men det är mycket som aldrig når ut.

Till exempel har jag efter semestern varit engagerad i diskussionen om Uddevallas framtid och tillväxtområden. Liksom tagit del av positiv information om fortsatt tillväxt för framgångsrika Eton – skjortspecialisten i Gånghester utanför Borås, som anställer personal i Västsverige för sömnad för första gången sedan 70-talet. I veckan har jag dessutom besökt APM Terminals som har investerat stora belopp i att göra hamnen mer konkurrensmässig mot andra hamnar i världen. Totalt 70 procent av alla containrar som hanteras i Sverige går i dag via Göteborgs hamn.

Det finns ingen region i Sverige som har så mycket tillverkande industri som vi. Att industrin är stark ska vi alla vara glada
 för. För varje nytt jobb i industrin skapas uppemot 1,5 jobb 
i andra sektorer. Ta till exempel Volvo, går det bra för dem behöver de anställa fler, de behöver fler komponenter och andra kringtjänster från underleverantörer. Samtidigt får den som anställs mer pengar över till saker som restaurangbesök och shopping, vilket ju så klart också skapar jobb. Men i veckan har jag också suttit i diskussioner om ledningen i statliga SP Sveriges Tekniska Forskningsinstituts eventuella flytt från Borås till Stockholm. Blir det så urvattnas styrningen lokalt.

Bara under de senaste åren har SP skapat runt 200 nya arbetstillfällen. Vi vill så klart att SP, som funnits i Borås sedan 1975, ska fortsätta att vara en stor arbetsgivare i vår region, liksom att ledningen ska finnas kvar här. Inte minst för att SP precis som Volvo skapar många jobb i andra sektorer. En viktig del i att få myndigheter, företag och kompetens att stanna i regionen är just att se till att bilden av det positiva i vår region växer fram. Handelskammaren arbetar ständigt med detta. Men vi västsvenskar måste hjälpas åt. Alla som vill att regionen ska blomstra kan bli bättre på att berätta om de goda exemplen, slå sig för bröstet för vår region. Tillsammans kan vi se till att Västsverige är en plats där både människor och framgångsrika företag vill vara.

Johan Trouve, vd Västsvenska Handelskammaren

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.