USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien (till vänster) och den amerikanska ambassadören i Tyskland, Richard Grenell, bidrog till att avtalet mellan Kosovdo och Serbien om direktflyg kunde slutas.
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien (till vänster) och den amerikanska ambassadören i Tyskland, Richard Grenell, bidrog till att avtalet mellan Kosovdo och Serbien om direktflyg kunde slutas. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Kosovo och Serbien överens om direktflyg

ANNONS

Kosovo och Serbien har kommit överens om att återigen börja med direktflyg mellan länderna. Direktförbindelsen upphörde när kriget bröt ut i Kosovo 1998.

"Den här händelsen är ännu ett steg i våra ansträngningar att normalisera relationerna mellan Kosovo och Serbien", säger Kosovos president Hashim Thaci i ett uttalande.

Avtalet skrevs under på den amerikanska ambassaden i Tysklands huvudstad Berlin. Enligt Thaci har USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien och den amerikanska ambassadören i Tyskland, Richard Grenell, bidragit till att avtalet kunde slutas.

Men frågan är när flygningarna ska inledas.

I november 2018 införde Kosovo särskilda tullavgifter för varor tillverkade i Serbien. Och Marko Djuric, den serbiska regeringens särskilde Kosovo-chef, uppger att flygningarna inte kommer att börja förrän tullarna är borta.

ANNONS
ANNONS