Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump höll upp det undertecknade beslutet om nya tullar på stål och aluminium, omgiven av inbjudna branscharbetare.

Kontroversiellt tullbeslut undertecknat av Trump

Omgiven av en grupp stålarbetare i jobbkläder och med skyddshjälm har USA:s president Donald Trump undertecknat beslutet att införa de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna. De nya tullarna börjar gälla om 15 dagar.

I dag skyddar jag USA:s nationella intressen, sade Trump och bekräftade att ståltullarna som tidigare sagts blir 25 procent och aluminiumtullarna 10 procent.

Trump sade också att han i 25 år har talat om att andra länders agerande fått de amerikanska industristäderna att rosta bort.

Men politikerna gjorde ingenting åt det.

Vi ska kapa underskotten (i handeln) på ett sätt eller ett annat, fortsatte Trump.

Mexiko och Kanada

Trump klargjorde också att både ekonomiska och militära åtaganden kommer att vägas in när det gäller hur många andra länder ska behandlas i fråga om tullarna.

Vi subventionerar många rika länder med vår militär, sade Trump.

Några timmar tidigare hade han redogjort för innehållet i tullbeslutet under ett regeringssammanträde som direktsändes av bland andra nyhetsbyrån Reuters.

Då förklarade han att Mexiko och Kanada kan slippa tullarna om USA får till ett nytt frihandelsavtal inom ramen av Nafta.

Uppgiften bekräftades av Trump i samband med undertecknandet. Men han underströk noga vikten av ett nytt Nafta-avtal:

Annars får även dessa båda länder betala. Men jag har en känsla att vi kommer att göra en uppgörelse om Nafta.

Ryan kritisk

Tonen var hård mot EU:s största ekonomi Tyskland. Tvärtom pekade USA:s president under regeringssammanträdet ut Tyskland som ett land "som utnyttjat" USA.

Vi har vissa vänner och vi har vissa fiender, av vilka vi har utnyttjats enormt både handelsmässigt och militär.

Om man tittar på Nato, som Tyskland betalar 1 procent till och vi betalar 4,2 procent till, utifrån mycket större BNP – det är inte rättvist. Så vi betraktar handel på samma sätt som vi betraktar militären, och i viss utsträckning går de hand i hand.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan gjorde direkt tummen ner för Trumps nya importtullar på stål och aluminium.

"Jag står inte bakom handling och är rädd att det kommer att bli oavsiktliga konsekvenser" sade Ryan i ett uttalande där han samtidigt välkomnade att Mexiko och Kanada tillfälligt kan undantas från tullarna.

Ryan är en av flera partikamrater till president Donald Trump som på ett tidigt stadium kritiserade förlagen till nya importtullar.

Malmström vill ha undantag

"EU är en nära allierad till USA och vi är fortsatt av åsikten att EU bör undantas från de här åtgärderna", skriver EU:s svenska handelskommissionär Cecilia Malmström på Twitter efter beskedet från Donald Trump.

Hon ska försöka få mer klarhet i frågan de kommande dagarna, skriver hon. På lördag träffar Malmström USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Bryssel.

Sveriges handelsminister Ann Linde (S) beklagar det amerikanska beslutet.

"Vi anser att dialog och utbyte är bättre än att bygga tullmurar. Därför vill vi försöka hitta vägar framåt", säger hon till TT i ett skriftligt uttalande.

"Vi får nu i detalj studera USA:s beslut och tillsammans inom EU besluta om nödvändiga åtgärder. Men det är viktigt att vi inte tar i för mycket. De åtgärder vi vidtar kommer att vara helt förenliga med WTO:s regelverk och inte för långtgående."

Han lever fortfarande"

Efter Trumps korta anförande inför undertecknandet bjöds de besökande stålarbetarna fram till podiet för att berätta hur de drabbats av den utländska konkurrensen med importerat stål.

En man berättade om sin far som var stålarbetare och förlorat jobbet på 1980-talet på grund av att billigare utländskt stål importerades. Mannen beskrev hur uppslitande det hade varit att se sin far knäckas av situationen.

Din far sitter säkert däruppe och är väldigt stolt över dig nu , sade Trump tröstande när mannen avslutat sin historia.

Men.... han lever fortfarande, svarade mannen.