Hur kontoret utformas har ett högt symbolvärde, i alla fall om man vill förmedla något nytt i sin bransch. ”En bra företagskultur har nog historiskt inte varit högst upp på listan inom den här branschen. Det har varit en väldigt viktig sak för oss från dag ett, hur man både som kund och medarbetare upplever att det är att komma till våra kontor" säger Martin Taranger, vd på advokatbyrån Morris Law.
Hur kontoret utformas har ett högt symbolvärde, i alla fall om man vill förmedla något nytt i sin bransch. ”En bra företagskultur har nog historiskt inte varit högst upp på listan inom den här branschen. Det har varit en väldigt viktig sak för oss från dag ett, hur man både som kund och medarbetare upplever att det är att komma till våra kontor" säger Martin Taranger, vd på advokatbyrån Morris Law. Bild: Nicklas Elmrin

Kontorsmiljön som ska bryta ner hierarkierna

Ena dagen hemma, andra dagen med stängd dörr och tredje i loungemiljö. Kontorstrenderna går mot flexibilitet och funktion – men kan även visa upp vad ett företag står för. I Göteborg har Morris Law skapat ett advokatkontor som sticker ut.

ANNONS

Även om vi arbetar allt mer på distans och utvecklingen fortsätter peka rakt åt det hållet, är kontoret fortfarande i allra högsta grad aktuellt för de flesta arbetsplatser. Hur ett kontor ska byggas upp och fungera går det dock trender i – under lång tid har vi sett allt mer flytande kontorsplatser och aktivitetsbaserade arbetsplatser. En utveckling som kanske bromsar in till förmån för en mer personlig arbetsplats.

I Göteborg har advokatfirman Morris Law byggt ett kontor som med hjälp av den fysiska miljön ska signalera hur byrån sticker ut i sin bransch. Den relativt unga byrån har sedan start haft en ambition att bryta gamla normer och förlegade traditioner inom sitt skrå, vilket de även ville visa i det fysiska kontoret.

ANNONS

– Vi har bara funnits i sex år, så vi är ett ungt företag i en bransch som traditionellt har varit väldigt konservativ. Tanken med Morris var redan från start att försöka göra något nytt på alla plan. Vi insåg att det finns ett signalvärde i hur vi sitter och arbetar och hur kontoret ser ut. Det har betydelse, säger vd Martin Taranger.

LÄS MER:De öppnar kontorshotell – för kvinnor

Skippade hörnkontor och mahognymöbler

Dels har de velat bryta kopplingen till den hierarkiska organisationen genom att slopa stora hörnkontor för delägarna och låta alla sitta i ett öppet landskap, oavsett roll.

– Att vi vill vara en plattare organisation ska återspeglas i hur vi sitter i våra lokaler, säger Martin Taranger.

Den andra delen handlar om vad inredningen signalerar. Borta är de tunga mahognyskrivborden. Strävan har varit efter något som mer liknar ens eget vardagsrum.

– Man ska känna att man kan sänka garden när man kommer hit. Alla tjänar på att det är en avslappnad miljö, inte minst dem som kommer hit för rådgivning, man ska inte känna att man kommer hit med mössan i handen.

"Den generella trenden är att det ska finnas något för alla typer av situationer, och många olika möjligheter att arbeta på" säger Johan Olsson, arkitekt och delägare i arkitektbyrån Bornstein Lyckefors, som ritat Morris Law kontor.
"Den generella trenden är att det ska finnas något för alla typer av situationer, och många olika möjligheter att arbeta på" säger Johan Olsson, arkitekt och delägare i arkitektbyrån Bornstein Lyckefors, som ritat Morris Law kontor. Bild: Nicklas Elmrin

Även om byrån lagt mycket tanke bakom utformningen av kontoret, är de förstås medvetna om det stora språng bort från kontorsmiljö som den digitala utvecklingen tagit oss. Att jobba helt på distans i framtiden, efter krisen, det tror dock inte Martin Taranger på.

ANNONS

– Det här med att jobba flexibelt och mer digitalt är självklart här för att stanna. Men människor är flockdjur, det får vi inte glömma. Kontoren kommer kanske se ut på olika sätt i framtiden, men att enbart jobba hemifrån tror jag inte alls på. Jag tror på en flexibilitet och att ge medarbetarna ett förtroende att lösa sin uppgift, men för att kunna bygga en stark företagskultur måste man givetvis träffas och arbeta från en gemensam plats.

LÄS MER:Räddad av toaletten på jobbet

Kontor ritat på Hisingen

Kontoret ritades av Hisingsbaserade arkitektbyrån Bornstein Lyckefors. Johan Olsson är arkitekt och delägare. Han ser att pendeln har slagit från cellkontor till öppna landskap, men att trenden framför allt pekar mot att kunna jobba där man behöver jobba för dagen.

– Dels är det förstås detta med den digitala revolutionen som fått sitt stora genombrott bara de senaste veckorna, och fått folk att inse att digitala möten faktiskt fungerar riktigt bra. Men den generella trenden är att det ska finnas något för alla typer av situationer, och många olika möjligheter att arbeta på. Hemma, i cellkontor om det behövs eller i loungemiljö om man vill det. "I dag behöver jag göra detta, då går jag dit". Man anpassar miljön efter det behov som finns under dagen, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS