Bara sju procent föredrar att sitta i kontorslandskap.
Bara sju procent föredrar att sitta i kontorslandskap.

Kontorslandskap? Nej tack!

ANNONS

Allt fler jobbar i öppna kontorslandskap. Men en majoritet av svenskarna, 52 procent, vill helst ha eget rum på kontoret.

Bara sju procent föredrar att sitta i ett öppet kontorslandskap.

Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

- Alla behöver kunna koncentrera sig ibland, men det är inte alltid så lätt i ett öppet kontorslandskap. Därför är det viktigt att det finns lämpliga utrymmen så man kan gå undan och fokusera på sina arbetsuppgifter, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup i ett pressmeddelande.

Förutom att över hälften av de tillfrågade ratar kontorslandskap visar panelen att 16 procent vill arbeta i ett större rum på kontoret med två till sex arbetsplatser.

ANNONS

Det tredje mest populära alternativet, 12 procent, är att jobba från ett hemmakontor.

Även om hemmakontoret är en relativt populär arbetsmiljö, tillbringar svensken i praktiken inte så många timmar där, enligt undersökningen.

Av dem som kan arbeta på distans lägger den största gruppen, 41 procent, bara mellan en till fem timmar på hemmajobb en genomsnittlig vecka.

Tveksamheten till distansarbete är troligen att många anställda är osäkra på hur arbetsgivaren ser på saken. Nästan en tredjedel, 32 procent, vet inte hur arbetsgivaren ser på att man arbetar på annan plats än kontoret under ordinarie arbetstid.

Något fler, 35 procent, svarar att distansarbete är tillåtet, men att det inte uppmuntras av ledningen.

- Arbetsgivaren bör ha tydliga riktlinjer kring vad som gäller för distansarbete och se till att alla känner till dem. Otydlighet kring distansarbete kan leda till att de som väljer att jobba hemifrån känner sig ifrågasatta och misstänkliggjorda, säger Monica Längbo.

I Manpowers arbetslivspanel deltar närmare 20000 personer, som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet.

Den senaste undersökningen genomfördes under januari 2015 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studenter.

3 105 personer har svarat på frågorna om favoritarbetsplatsen och distansarbete.

ANNONS