Rebecca Sinnerstedt sitter och knappar på sin laptop vid ett svart, högblankt bord. Hon arbetar på en Göteborgsbaserad kommunikationsbyrå som har valt att förlägga delar av verksamheten på ett av Göteborgs nyaste kontorshotell – United Spaces på Östra Hamngatan. Att det skulle vara svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap är något som Rebecca Sinnerstedt inte håller med om.
– Jag tycker om när det är lite liv omkring mig. I dag ringer jag mest samtal till kunder, och då behöver jag inte ha det helt tyst.
LÄS MER: Forskarnas dom: Här är kontoren som funkar bäst
Lite längre bort sitter en ung man i en fåtölj och pratar i telefon.
Det är en tydlig trend i dagens delningsekonomi att företag och entreprenörer delar på öppna kontorsytor. United Spaces har sedan tidigare kontor i Stockholm och Malmö, men nu var det dags för Göteborg, berättar företagets vd Göran Garberg.
– Som stockholmare märker man att det går undan här nere. Det bubblar i staden och i hela näringslivet. Göteborg är verkligen i behov av fler kontorsytor, säger han.
Olika ytor för olika behov
Det är sammanlagt 400 personer som ska samsas om totalt 2 400 kvadratmeter. Förutom en lounge, en större sal med rader av skrivbord samt konferensrum, finns det flera kontorsrum som går att hyra på antingen tim- eller månadsbasis.
United Spaces koncept kallas coworking och skiljer sig från klassiska kontorshotell där företag hyr enskilda rum. På United Spaces är kontorsmiljön öppen och syftet är att företagen ska kunna interagera med varandra.
– När företag delar på ett kontor kan det lätt uppstå spontana möten vid kaffemaskinen, vilket kan vara starten till nya samarbeten, säger han.
Var tidigt ute
Göran Garberg såg tidigt åt vilket håll kontorsmarknaden barkade.
Efter att ha drivit egen reklambyrå i över ett decennium startade han United Spaces i början av 2000-talet. Problemet var bara att han var lite väl tidigt ute.
– Det var ingen som förstod vad vi höll på med i många år, men nu börjar verkligheten komma ikapp. Det tog fart ordentligt i september förra året. Då började min mejlkorg fyllas med förfrågningar från fastighetsägare som ville diskutera samarbeten. Just nu sitter vi i seriösa diskussioner om ytterligare två stora etableringar i Göteborg.
Två ytterligare hotell
På andra sidan av Östra Hamngatan öppnades i december ett annat kontorshotell. Regus, som erbjuder både coworking och kontorshotellösningar av typiskt snitt, har sedan tidigare tre enheter i Göteborg.
Nyligen fick dessutom de kontorshotell på Kungsgatan som går under namnet Entreprenörsgatan ytterligare ett tillskott. Det nya coworking-kontoret kallas Kungsgatan 4 och innehåller bland annat entreprenörskafé, flexarbetsplatser och avskilda kontor.
Det som driver trenden med kontorshotell och coworkingkontor är ordet flexibilitet. Företag vill kunna skala upp – eller skala ner – verksamheten med kort varsel. Då lämpar sig inte långa hyreskontrakt som löper över flera år.
Coworkinghotell har tidigare varit förknippat med hippa uppstartsbolag inom it-branschen. Det är en bild som inte längre stämmer. Myndigheten Exportkreditnämnden var en av de första hyresgästerna på United Spaces på Östra Hamngatan.
– Vi arbetar med att främja svensk export genom att försäkra företags risk att inte få betalt vid exportaffärer. För oss finns det ett stort värde i att dela kontor med exportföretag, säger Anders Ljungkvist, som arbetar med små och medelstora företag.
Risk för överetablering
Göteborg växer så det knakar och det finns stora expansionsplaner på kontorsmarknaden. Om det skulle finnas en risk för överetablering är enligt Göran Garberg svårt att bedöma.
– I Stockholm börjar kontorspriserna slå i taket. På bara ett par år har priserna ökat med 30 procent i Stockholm City. De finns de som säger att det finns en uppenbar risk för överetablering i Göteborg, men det är för mig svårt att bedöma.