Flera barnstolar fick underkänt

Ett stort test av tio höga barnstolar visar att flera modeller får allvarliga anmärkningar när det gäller säkerheten. Stolarna kan välta. Konsumentverket kommer att kontakta berörda företag.

ANNONS

Varje år får nära 1 000 småbarn besöka akuten på grund av sin matstol. Skadestatistik berättar om stolar som vält, men också om barn som tappat balansen efter att de lyckats ställa sig upp.

När Testfakta på uppdrag av oss, testar tio olika stolar får fyra av dem allvarliga anmärkningar på säkerheten. Det handlar dels om bristande stabilitet och hållfasthet dels om problem med de selar som behövs för att kunna sitta säkert.

Klarar inte standardkrav

Lättast att välta har stolen från Flexa som inte klarar standardens krav på stabilitet åt sidan.

– Just stabiliteten hos stolarna är mycket viktig. Det är en vanlig orsak till olyckor. Gränserna i standarden är satta av en anledning, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket.

ANNONS

Här är hela tabellen:

Stabilast över lag är stolen från 2ME. Men den klarar å andra sidan inte standardens krav på hållfasthet. I ett av provmomenten simuleras att stolen lyfts i bygeln – eller som i detta fall brickan – med barnet sittande i stolen. Det klarar inte stolen från 2ME, utan brickan lossnar.

– Det är ett tufft test, men det här är något de måste klara enligt standarden, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP som utfört testet.

Ska inte kunna ställa sig

Ett annat viktigt krav är att barnet inte ska kunna ställa sig upp i stolen. Enklast är det om stolen i sig hindrar barnet att resa sig, vilket är fallet med fyra av stolarna i testet. Annars får stolen bara användas med sele.

– Självklart är det enklare utan. Risken är stor att man inte använder selen, speciellt om den är krånglig och tidskrävande att sätta på, säger Bengt-Åke Andersson.

Av de sex stolar som kräver sele får två anmärkningar. Haucks sele är för liten och trång över axlarna. Till HokusPokus från Barnsängsfabriken medföljer ingen sele vid köp och det står heller inget om att sele måste användas, trots att det är ett krav för att stolen ska bli godkänd.

ANNONS

Kan återkallas

Exakt vilka åtgärder Konsumentverket kommer att vidta är inte klart men Anna Strandberg utesluter inte att produkter kommer att återkallas.

– Vi måste först ta reda på vad som ligger bakom de här testresultaten och sen får vi se hur vi går vidare.

SP undersökte också hur stolarna är att montera och använda. När stolarna var monterade provade en barnpanel dem med hjälp av sina föräldrar. Barnen fick försöka ställa sig upp när de satt fast. Det visade sig vara nära omöjligt, men till slut lyckades treåriga Juno ta sig upp ur stolen från Stokke – trots att stolen är godkänd och uppfyller standardens alla krav.

– Den största risken är att barn lämnas utan uppsikt i stolen. Det är då olyckorna händer, säger Anna Strandberg.

Bäst i test blev stolen från Babybjörn. Den sitter barnen säkert i.

Fakta: Om testet

  1. SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut har på uppdrag av Testfakta testat tio höga barnstolar för små barn upp till tre år. Följande parametrar testades enligt den gällande standarden för höga barnstolar, EN 14988:2006 +A1:2012.
  2. Stabilitet. Stolens stabilitet testades åt sida, framåt, bakåt, och på stolens fotstöd och bricka enligt standarden. Vid en extra stabilitetsmätning bakåt uppmättes den kraft som åtgår för att välta stolen bakåt.
  3. Hållfasthet. Slagprov på ryggstöd och bygel. Stol lastad med 40 kg lyfts i sidostöd/bygel – eller bricka om denna tjänar som bygel. Fästpunkter för remmar och sele belastas med 15 kg.
  4. Konstruktion. Genomgång av eventuella otillåtna öppningar, höjd på stolsrygg, skär- och klämrisker, smådelar. Kontroll om måtten är sådana att stolen kan användas utan sele. Om inte undersökte labbet om selen uppfyller kraven.
  5. Montering och instruktioner. Bedömning av instruktioner samt tidsåtgång. Kontroll av märkning.
  6. Användartest. En panel av två barn, två och tre år och deras föräldrar. Föräldrarna fick bedöma hur lätt det var att placera och lyfta upp sina barn ur stolarna. Barnen fick försöka ställa sig upp i stolarna.
  7. Innan du köper stol, tänk efter hur länge du vill att stolen ska kunna användas. Hur mycket plats har du i köket? Behöver du kunna flytta med stolen ibland? Välj stolar som är testade och godkända enligt standard.
  8. När du köpt stol, läs igenom instruktionerna och se till att montera stolen korrekt. Om stolen kräver sele – använd den! När ditt barn blir mer rörligt: testa då och då om barnet kan ställa sig upp i stolen.
  9. Lämna aldrig barnet utan uppsikt när de sitter i stolen.
ANNONS