Fem av de testade låsen klarade inte att stå emot bultsaxen.
Fem av de testade låsen klarade inte att stå emot bultsaxen.

Bästa skyddet mot cykeltjuven

ANNONS

Varje år stjäls mellan 60 000 och 70 000cyklar i Sverige och sommarmånaderna är klart värst. Vill du vara på säkra sidan gäller det att välja lås med omsorg, visar Testfaktas test. Flera av låsen i testet går att bryta upp med bara en skruvmejsel.

– Man slår in mejseln i kolven och vrider om så ger låsen med sig efter ett tag, säger Samuel Österberg, testledare på forskningsinstitutet RISE som utför testet.

Framförallt är det de enklare kabellåsen som går att öppna på det här sättet. Men även det populära och förhållandevis dyra kättinglåset Ugrip från Abus går att få upp med skruvmejsel eller klippa av med en mindre bultsax på några få sekunder.

ANNONS

Bättre då att leta efter Stöldskyddsföreningens symbol som innebär att låset är certifierat och godkänt. Alla certifierade lås i testet stod emot mejseln, bultsaxen och hammaren utan problem. Det enda som skiljer dem åt är hur länge de klarade den batteridrivna vinkelslipen.

– Här skiljer det ganska mycket i tid mellan låsen, men det beror främst på om man måste kapa låset på ett eller två ställen för att få bort det från cykeln, säger Samuel Österberg.

Klart längst tid med vinkelslipen klarade överraskande nog det billiga och icke certifierade bygellåset Perel från Kjell & Company. Perel klarade även bultsaxen och skruvmejseln, men fallerade på hammaren.

Bäst i test blir i stället Kryptonite Evolution S4, tätt följt av Abus Granit Xplus, Trelock BS450 och det kraftiga kättinglåset från Jula.

Värt att notera är att flera av låsen i täten är ganska tunga. De billigare bygellåsen från Biltema och Masterlock är klart lättare. Hade de bara varit utformade så att det krävdes två kapningar i stället för en för att få upp dem hade dessa hamnat i topp.

Martin Hansson/Testfakta

Så gjordes testet.

Testet har utförts av forskningsinstitutet RISE (Research Institute of Sweden) som undersökt låsens skydd mot olika verktyg; skruvmejsel, bultsax, kylspray och hammare samt en batteridriven vinkelslip.

Skruvmejsel

Mejseln placerades i nyckelhålet och slogs in med hjälp av en hammare. Därefter vreds mejseln runt för att försöka tvinga upp låscylindern. Laboratoriet mätte tiden det tog att få upp låset. Maxtiden var 30 sekunder.

Bultsax

Här användes en bultsax på 460 millimeter. Laboratoriet mätte tiden det tog att få upp låset. Maxtiden var 30 sekunder.

Kylspray och hammare

Svagaste delen av låset attackerades med hammare för att få bort eventuella plastdetaljer. Därefter sprayades låset med kylspray under 20 sekunder. Låset angreps igen med hammaren för att försöka få upp det. Laboratoriet mätte tiden det tog att få upp låset. Maxtiden var 60 sekunder.

Vinkelslip

En batteridriven vinkelslip på 350 W användes för att kapa cykellåset. Laboratoriet mätte tiden det tog att få upp låset. Man undersökte även om låset behövde kapas på fler än ett ställe för att få bort det från cykeln. Om så var fallet dubblades tiden.

Så skyddar du din cykel från stöld

  1. Lås cykeln med ett bra och gärna certifierat cykellås eller med hänglås och kätting i klass 2.
  2. Lås fast cykeln i ett fast föremål även utanför hemmet.
  3. Parkera cykeln så öppet som möjligt, på en ljus plats där det rör sig mycket folk.
  4. Märk och registrera din cykel med hjälp av SSF DNA-märkning och/eller SSF Stöldskyddsregister.
  5. Lås in cykeln när du inte använder den.
  6. Om du har en dyrare cykel kan man överväga en tilläggsförsäkring som komplement till din ordinarie hemförsäkring.

Källa: Stöldskyddsföreningen

ANNONS