Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Konkurserna har ökat i spåren av coronakrisen visar färsk statistik. Bild: Mats Schagerström/TT
Konkurserna har ökat i spåren av coronakrisen visar färsk statistik. Bild: Mats Schagerström/TT

Konkurserna har fördubblats

Konkurserna i Sverige nästan fördubblades de två första veckorna i april. Även i Västra Götaland ökade de tydligt, visar färska siffror. De drabbade branscherna handeln och hotell- och restaurang är en viktig orsak.

643 företag försattes i konkurs i Sverige, jämfört med 334 företag samma period i fjol. Antalet anställda i företagen som gick i konkurs var 2 226 personer, vilket är nästan 50 procent fler än i de företag som gick i konkurs förra året under samma period.

Ökningen var störst inom hotell- och restaurangbranschen där 96 företag försattes i konkurs, jämfört med 27 företag förra året. Inom handeln försattes 159 företag i konkurs mot 61 företag samma period 2019. Övriga branscher med mer än hundra konkurser var byggindustri, med 104 konkurser, samt finans-, fastighets- och företagstjänster med 117.

Ser man till länen så var det 78 konkurser i Västra Götaland jämfört med 47 samma period i fjol. I Stockholms län ökade konkurserna från 127 till 207 – värst drabbat i förhållande till sin storlek var Skåne län med 116 konkurser jämfört med 39 stycken samma period i fjol.

Det är också tydligt att det handlar om småföretag. De 78 konkurserna i Västra Götaland berör 213 anställda. Man kan konstatera att MQ:s konkurs under torsdagen i hände under de första två veckor denna statistik har med – klädkedjan hade cirka 700 anställda vid konkurstillfället.

Siffrorna för 2019 avser ett genomsnitt under april det året.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.