Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin presenterar kraven till arbetsgivarorganisationerna inför avtalsrörelsen 2020. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin presenterar kraven till arbetsgivarorganisationerna inför avtalsrörelsen 2020. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kommunals krav: 3,5 procent och semester

Kommunal kräver löneökningar på 3 procent i den kommande avtalsrörelsen – och ytterligare 0,5 procent för yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg.
– Vi behöver mer än snittet just för att de här yrkena ska bli mer attraktiva, säger ordförande Tobias Baudin.

"Det är vår tid nu", säger Tobias Baudin och avtalssekreterare Lenita Granlund som segervisst argumenterar för att arbetsgivarna har allt att vinna på att gå Kommunals krav till mötes, det vill säga att höja lönerna och förbättra villkoren. Annars kommer inte tillräckligt många personer att vilja jobba inom välfärdsyrkena för att täcka det växande personalbehovet, enligt Kommunal.

– Jag är väldigt optimistisk, för vi har marknadskrafterna och samhällskrafterna i ryggen. Kompetensförsörjningsbehoven är gigantiska redan i dag, alla vet att de växer så det knakar, säger Baudin till TT.

Sammanhängande semester

Kommunal ställer också flera krav om förbättrade arbetsvillkor och arbetstider, bland annat att visstidsanställda med yrkesutbildning ska få tillsvidareanställning efter tolv månader, att det ska kosta för arbetsgivarna att stycka upp arbetsdagarna i flera delar och att medlemmarna ska få ytterligare en fridag på en fyraveckorsperiod.

Utöver det kräver facket att yrkesutbildade vikarier ska få fast anställning efter ett år, och att medlemmarna ska ha rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti.

– Det som varit en fråga de senare åren, som har blivit ett ganska stort problem, är att våra medlemmars semester hackas upp i flera ledighetsperioder. Det är inte vettigt utifrån ett återhämtningsperspektiv, säger Granlund.

"Kampvilja bland medlemmarna"

Tobias Baudin medger att Kommunal ställer tuffa krav.

– Jag hade varit glad om jag hade kunnat säga att de här kraven, de rättmätiga kraven som vi för fram, där har vi stöd av LO-borgen och de andra LO-förbunden. Nu har vi inte det, men däremot har vi marknadskrafterna i ryggen och jag har nog aldrig känt en sådan kampvilja bland medlemmarna, säger Baudin.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund presenterar kraven till arbetsgivarorganisationerna inför avtalsrörelsen 2020. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund presenterar kraven till arbetsgivarorganisationerna inför avtalsrörelsen 2020. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Löneökningar med 3 procent, samt ytterligare 0,5 procent som lokalt fördelas på yrkesutbildade grupper inom vård, skola och omsorg.

Visstidsanställda med yrkesutbildning ska få tillsvidareanställning efter tolv månader.

Det ska kosta för arbetsgivarna med delade turer.

Ytterligare en fridag, det vill säga tio, per fyraveckorsperiod.

Nattarbetstiden ska minskas till 32 timmar per vecka.

Deltidsanställda ska ha övertidsersättning när de jobbar extra.

Fyra veckors sammanhängande semester under juni–augusti.

Avtalet mellan Kommunal och SKR och Sobona går ut den sista april 2020, och berör omkring 350 000 av Kommunals medlemmar.

Källa: Kommunal