Anna Skarsjö, Kommunal Västs avdelningsordförande, menar att de fått nog av tomma ord från LO. "Vi tycker att det ska löna sig att ha en yrkesutbildning och att det också ska visas i lönekuvertet. Vi vill ha speciella skrivningar om det men fick inte in det. Då går vi själva."
Anna Skarsjö, Kommunal Västs avdelningsordförande, menar att de fått nog av tomma ord från LO. "Vi tycker att det ska löna sig att ha en yrkesutbildning och att det också ska visas i lönekuvertet. Vi vill ha speciella skrivningar om det men fick inte in det. Då går vi själva." Bild: Anders Ylander

Kommunal bryter sig ur LO

17 kronor. Så mycket mer skulle en undersköterska eller barnskötare få om LO får som de vill. Det menar fackförbundet Kommunal som nu brutit sig ur LO i kommande avtalsrörelsen. Ett besked som går hem på medlemskontoret i Göteborg.

ANNONS
|

Det var på tisdagsmorgonen som Kommunal meddelade att de fått nog av LO efter en konflikt om vilka lönekrav som ska drivas i kommande avtalsrörelse. LO:s förslag skulle ge Kommunals medlemmar 17 kronor mer i en låglönesatsning, enligt fackets beräkning – en minskning av skillnaden mellan mäns och kvinnors löner med 0,1 procent.

Tobias Baudin, ordförande i Kommunal. Arkivbild.
Tobias Baudin, ordförande i Kommunal. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

– Vi kan inte ställa upp på ett förslag som inte ens skulle ge ett par tior extra till kärngrupper i vård, skola och omsorg, säger ordföranden Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

"En chokladkaka på Ica"

Beslutet om utbrytningen fattades på extrainsatt möte under måndagsmorgonen av en enhällig förbundsstyrelse, enligt Anna Skarsjö, avdelningsordförande i Kommunal Väst, som själv sitter i styrelsen.

ANNONS

– Det som händer nu är att vi kommer att ställa egna avtalskrav på våra arbetsgivare. LO pratar om att man vi ska ha jämställda löner år 2028, men förslaget som de ger oss är 17 kronor. En chokladkaka på Ica, det är absurt, säger hon.

– Vi tycker att det ska löna sig att ha en yrkesutbildning och att det också ska visas i lönekuvertet. Vi vill ha speciella skrivningar om det men fick inte in det. Då går vi själva – vi är tillräckligt trötta på tomma ord från LO.

Lyssnar på manliga fack istället

Kommunal är med sina runt en halv miljon medlemmar en tredjedel av LO. Ändå väljer att man lyssna på mycket mindre och manliga fackförbund, menar Skarsjö.

– Vi har avancerade yrken som är felavlönade och det ställer inte LO upp på att vi ska få ställa krav om. Då får LO stå åt sidan.

Tonerna är idel positiva om utbrytningar bland de medlemmar som GP träffar på Kommunal Västs medlemshus vid Svingeln i Göteborg på tisdagen.

– Nu kan man äntligen börja jobba för oss, för Kommunal, säger Anders Presto, som arbetar som undersköterska inom hemtjänsten i Kungsbacka.

Anders Presto
Anders Presto Bild: Anders Ylander

Metallare får flera tusen mer

17 kronor är skrattretande menar medlemmarna.

ANNONS

– Kommunal försöker alltid förhandla till sig att vi får kronor istället för procentsatser eftersom vi har så mycket lägre löner, säger Jennie Anttila, som jobbar inom hemtjänsten i Göteborg.

– Vi vill bli jämbördiga med IF Metall som i snitt får mellan 4 000 och 6 000 kronor mer i lön än oss. Om de får 2,3 procent så blir det väldigt stor skillnad i kronor jämfört med vad vi får.

Jennie Anttila
Jennie Anttila Bild: Anders Ylander

Hind Ali jobbar med funktionshindrade på ett LSS-boende i Göteborg.

– Jag tycker att vi gör ett jätteviktigt jobb och utan oss blir det brister i samhället, så enkelt är det, säger hon och får medhåll från Benisa Mehinagic.

Hind Ali
Hind Ali Bild: Anders Ylander

– Jag jobbar som kock på Valhalla förskola och är stolt över att laga näringsriktig mat till våra barn. Vi verkar för att hela stan ska funka, ta emot barn när föräldrar jobbar på sjukhus, buss, kör spårvagn och så vidare. Det är viktigt för oss att vi är rätt betalda, säger hon.

Benisa Mehinagic
Benisa Mehinagic Bild: Anders Ylander

"Mina barn behöver också äta"

Elma Karagic arbetar som barnskötare i Majorna-Linné och säger att hon är väldigt besviken på LO.

– I förskolan där jag jobbar är det kämpigt och vi förtjänar bättre. Kommunal har kämpat många år för barnskötare och lönen är viktig för oss som är på golvet, folk som utför fantastiska jobb, säger hon.

ANNONS
Elma Karagic
Elma Karagic Bild: Anders Ylander

Marie Bovin arbetar som fritidsledare inom skolan i Kungsbacka och håller med.

– Det är ett fantastiskt viktigt jobb, man lämnar ju sina barn till oss i åtta timmar, det finaste man har, eller sina äldre, de man älskar. Det förtroendet borde man också kunna möta i att ge oss en bra lön.

Hur viktig är lönen för dig?

– Det är som man brukar säga: mjölken kostar lika mycket för mig som för en annan. Mina barn behöver också äta som alla andras barn, det kostar lika mycket för mig att gå in på Liseberg som för andra. Så lönen är viktig.

Marie Bovin
Marie Bovin Bild: Anders Ylander
ANNONS