elenor avskaffar roamingavgiften på vissa abonnemang, men sänker då samtidigt surfhastigheten utanför Norden. Arkivbild
elenor avskaffar roamingavgiften på vissa abonnemang, men sänker då samtidigt surfhastigheten utanför Norden. Arkivbild

Kolla mobilvillkoren före semestern!

Nästa sommar slopas roamingavgifterna för mobiltrafik utomlands inom EU. Redan nu finns bolag som lockar med borttagen avgift – men då kan surfhastigheten sänkas istället.

ANNONS
|

Den smarta mobilen har blivit en kär ägodel för många. Man vill nätsurfa och använda appar i mobilen utan att bekymra sig, även på en utlandsresa.

Men för att ett svenskt abonnemang ska kunna användas utomlands krävs att mobilen kopplas upp till en annan operatörs nät. Det kallas roaming, och kostnaden tas ut av konsumenten som en roamingavgift. För datatrafik, som appar, har denna avgift kunnat bli mycket hög.

Onödig avgift

Nu är dock avgiften på väg att tas bort inom EU, då den dömts ut som onödig och marknadsstörande. Ett steg på vägen togs under våren, och i juni nästa år slopas roamingavgiften helt. Ett förslag om hur detta i praktiken ska gå till, med sänkta avgifter mellan operatörerna, lades fram på onsdagen.

ANNONS

Redan nu lockar Telenor med att avgiften tas bort på vissa abonnemang. Men då sänks också surfhastigheten utanför Norden, så det gäller att hålla koll på vad man betalar för.

Idag finns spärr

För några år sedan kunde en oväntad, skyhög roamingavgift bli rena chocken för svenskar som använt mobilen utomlands. Många vände sig till den branschstödda organisationen Telekområdgivarna för att få hjälp. Men på senare tid har problemet blivit betydligt mindre.

- Det finns numera en spärr på högst 600 kronor per utlandsresa, som man bara kan avaktivera genom ett eget beslut. Dessutom har de avgifter som telebolagen får ta ut av varandra för roaming till andra operatörer inom EU sänkts, säger Mattias Grafström, vd på Telekområdgivarna.

Spärren gäller även om man reser till länder utanför EU. Men man bör noga ta reda på andra villkor för användning av mobilen vid resor utanför Norden och EU.

Fakta: Roamingavgifter

Från april finns ett maxtak för de roamingavgifter kunder behöver betala inom EU.

Ett en minuts långt samtal får till exempel inte kosta mer än fem cent (cirka 50 öre) extra.

Från och med 17 juni 2017 ska avgifterna tas bort helt, enligt ett beslut i Europaparlamentet.

På onsdagen kom EU-kommissionens förslag om hur detta i praktiken ska gå till, med en skärpt reglering av de avgifter telebolagen får ta ut av varandra.

ANNONS