Kockens svarta sesamfrön har sålts på Willys, ÖoB och Mathem.se.
Kockens svarta sesamfrön har sålts på Willys, ÖoB och Mathem.se. Bild: Pär Fredin/TT

Kockens återkallar frön - innehåller förbjudet medel

Kryddföretaget Kockens återkallar svarta sesamfrön, som kan innehålla det förbjudna bekämpningsmedlet etylenoxid. Fröna är sålda i en rad stora livsmedelskedjor.

ANNONS
|

Nu sällar sig även kryddföretaget Kockens till raden av livsmedelsföretag som måste återkalla produkter som innehåller det förbjudna bekämpningsmedlet etylenoxid.

Produkten är svarta sesamfrön, 42 gram, som har sålts på Willys och ÖoB, samt mathem.se. Fröna som återkallas har bäst före datum, 20250108 och 20250913.

Försäljningen har också stoppats i de aktuella butikerna.

LÄS MER:Orkla återkallar bakprodukt

LÄS MER:Kedja återkallar frysmat

Kockens beklagar det inträffade och ber de konsumenter som har köpt de svarta sesamfröna, att vända sig till Kockens konsumentkontakt för reklamation.

Svarta sesamfrön används ofta i asiatisk matlagning.

– Det är en väldigt liten nischprodukt som funnits i några år på marknaden, men det är framför allt vita sesamfrön man använder. Detta var bara en specifik batch, så vi levererar svarta sesamfrön igen nu som är okej, säger Johan Tornakull, vice vd på Kockens.

ANNONS

Det var efter höstens tidigare larm om att det fanns risker med att svarta sesamfrön kunde innehålla det förbjudna medlet, som Kockens skickade in frön för labbtest.

– Sedan har det varit långa väntetider från labben, men vi bestämde att gå ut med detta direkt efter helgerna för att få bort det från hyllorna, säger Johan Tornakull.

Flera kedjor har tvingats återkalla varor med sesam

I november fick matkedjan Picard återkalla sju matvaror som innehåller sesam, som bland annat säljs hos Ica, City Gross och Coop. Anledningen är att de innehåller otillåtna mängder av kemikalien etylenoxid – som kan vara giftig vid regelbunden konsumtion.

Och strax före jul fick även livsmedelsjätten Orkla återkallar en bröd-bakblandning, som även den innehåll sesamfrön som innehåller det förbjudna bekämpningsmedlet etylenoxid.

Växtskyddsmedlet etylenoxid är strikt reglerat i EU, eftersom det är giftigt vid regelbunden konsumtion.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS