Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Vasell: Klimatvänlig energi kräver politisk vilja och feta plånböcker

Klimathotet flåsar oss i nacken. Att bli av med fossilberoendet brådskar – liksom att ge plats för nya tekniker, nya lösningar och nya investeringar när vi framöver blir allt mer elberoende. Därför är det glädjande att se så många innovativa Göteborgsföretag i framkant på området.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Redan i början av 1970-talet sjöng Ted Gärdestad om Sol, vind och vatten och där någonstans etablerades begreppet förnybara energikällor hos gemene man.

Men det hände inte särskilt mycket i praktiken – det gjordes inte särskilt mycket för att tekniken skulle utvecklas.

Skälen var dels att kapital som stödde nya och lite udda idéer saknades eftersom det tycktes svårt att se hur man skulle kunna tjäna pengar på området, dels att den politiska viljan oftast var bekvämt tillbakalutad och tillväxtfokuserad och därmed inte tillräckligt övertygad om att det på sikt behövdes både mångfald och olika tekniska förändringar på energiområdet.

Men framför allt – det fanns inget hot mot vår gemensamma överlevnad på samma sätt som det gör i dag. Eller rättare sagt; vi var generellt sett inte lika medvetna och kunniga om olika miljöhot som vi är i dag.

Vågad satsning

I GP:s ekonomibilaga kan du läsa om flera intressanta företagsprojekt inom energisektorn i Göteborgsområdet.

Dels där man tagit fram olika tekniker för att vi ska kunna vara med i matchen när elsamhället trappar upp på allvar i vardagen, dels där man utvecklat olika sätt för att effektivt och hållbart utvinna förnybar energi som ersättare till fossila bränslen.

Ett av företagen är Minesto, en vågad satsning i marin miljö där man jobbar med att utvinna strömkraft ur haven, en världsunik lösning som enligt företaget rent teoretiskt skulle klara världens elbehov många gånger om.

I en tid då moderatledaren Ulf Kristersson – i det som mest ser ut som en desperat jakt efter en politisk profil – vill riva upp energiöverenskommelsen och göra den fossilfria men icke förnybara kärnkraften till ett klimatvänligt och hållbart alternativ, är det förstås intressant att läsa om Minestos vd Martin Edlund som konstaterar:

”Vi har en teknik som kan ersätta all kärnkraft globalt.”

Ett generellt problem för teknik som är i sin linda och som ännu inte etablerats inom sitt område är att det fattas pengar. Det behövs helt enkelt modiga investerare med riktigt feta plånböcker som vill planeten väl, som vill vara med och lyfta fram den potential som finns på energiområdet; verksamheter som kan behöva stöd i etableringsfasen och inte minst i konkurrensen med befintliga aktörer som med tiden hunnit utveckla tekniken och fått ekonomi i sina satsningar. Som exempelvis inom vindkraften.

Landets största solcellspark

Politiskt har EU valt att stötta Minestos strömteknik och det finns utrymme för fler politiskt stöttande projekt på energiområdet som kan bredda den globala energimixen – inte minst tillsammans med framtidsriktade investerare.

Politisk vilja kan leda till mycket och inom energiområdet kan staten och kapitalet vara en fruktbar kombination för mer hållbar energi.

Ett sådant område är exempelvis solenergi och det ska bli intressant att följa den solcellspark som Göteborg Energi driver på markerna där Säve flygplats tidigare huserade.

Nya Solevi är namnet på landets största solcellspark som på en yta motsvarande 16 fotbollsplaner laddar för högsäsong – och en årsleverans på cirka 5,5 gigawattimmar.

Totalt sett är det bland annat många olika energisatsningar, smarta forskare, idérika entreprenörer, goda investerare och politisk klokskap som ska leda till att vi inför framtida generationer rakryggat kan säga att vi åtminstone försökte.