Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över Preems beslut. Arkivbild.
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) är glad över Preems beslut. Arkivbild. Bild: Amir Nabizadeh / TT

Klimatministern: Väldigt glädjande

Med Preems beslut att stoppa utbyggnaden i Lysekil försvinner en av de svåraste frågorna från regeringens bord. Socialdemokraterna och Miljöpartiet behöver inte längre enas om ett ja eller nej.

ANNONS

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) har inte firat, säger hon. Och hon vill inte heller säga om det är skönt för Miljöpartiet att regeringen nu slipper att fatta beslut om oljeraffinaderiet Preem ska få bygga ut eller inte, och därmed kraftigt öka sina koldioxidutsläpp. Något som skulle påverkat hela Sveriges utsläpp.

– Jag är mest glad över att vi nu har mycket bättre utsikter att nå klimatmålen. Vi ska ha ner Sveriges utsläpp till noll om 25 år och det här gör det mycket lättare, säger Isabella Lövin.

– Det är väldigt glädjande att vi kan peka ut en riktning med politiken och att investeringarna följer efter.

ANNONS

Förändrad kalkyl

Lövin – och även Preem – pekar särskilt på två politiska förslag som ändrat förutsättningarna i den ekonomiska kalkylen för att omvandla tjockolja till bensin och diesel, som var Preems ursprungliga plan. Dels föreslår regeringen, C och L att det ska blandas in betydligt mer biodrivmedel i bensin och diesel framöver, dels införs statliga gröna kreditgarantier på 50 miljarder de närmaste tre åren, som även oljeraffinaderier kan söka för att ställa om till mer hållbar verksamhet.

– Det gör det möjligt för Preemraff att se en framtid i det förnybara och lämna det fossila bakom sig, säger Lövin.

– Det kommer att vara en stor efterfrågan på hållbara biodrivmedel och vi kommer att behöva ha bioraffinaderier i Sverige som kan leverera det.

I dag importeras mycket av det biodrivmedel som används i Sverige, till exempel från Ryssland och Mellanöstern. Förhoppningen är att signalen om bränslebytet ska få igång den svenska produktionen.

– Det finns en väldigt stor marknad som kommer att växa, säger Lövin.

Mitt i analysen

Preems besked kom innan regeringskansliets jurister hann avsluta sin pågående analys av vilka handlingsalternativ regeringen har. De teoretiskt möjliga alternativen var ja, nej eller ett ja med villkor, till exempel att ge ett tidsbegränsat tillstånd.

Miljöpartiet driver att utbyggnaden ska stoppas, men partiets ministrar hade kunnat hamna i ett juridiskt läge där regeringen inte kunde säga nej. Nu slipper de att hamna i en eventuell svekdebatt inför medlemmarna.

ANNONS

Maria Davidsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS