Lille Eddie hjälper pappa Joakim Grubbström att packa upp maten som Lina Gebäck kommit med.
Lille Eddie hjälper pappa Joakim Grubbström att packa upp maten som Lina Gebäck kommit med.

"Klara matkassar klockrent"

ANNONS

Purjo, kyckling, lammfärs och fisk. I det ljusa sekelskiftesköket i centrala Göteborg får Joakim Grubbström hjälp av sonen Eddie, 2 år, att plocka in råvarorna i kylskåpet. Recepten har han redan gillande läst på hemsidan Linas matkasse.

Var 14:e dag får familjen Grubbström en matkasse levererad – råvaror och färdiga recept som räcker till fem middagar med fyra portioner. Ett upplägg som ger frihet att variera och själv bestämma över matlagningen. Och skapa tidshål mitt i stressen i vardagen, tycker de. Matkassen kostar 759 kr (ordinarie pris).

- Perfekt när man inte orkar eller hinner planera vardagsmaten. Och inte vet vad man ska laga och ofta tar det enklaste med makaroner och korv, konstaterar Joakim Grubbström. Här får du inspiration med recept och råvaror. Nya goda maträtter, vegetariskt – och det tar inte längre än en halvtimme att laga.

ANNONS

Vänner tipsade

När familjen nyligen flyttade tillbaka till Göteborg blev de tipsade av vänner om matkassen, berättar Joakim Grubbström. De började beställa på nätet först i december och är redan mycket nöjda. Det är inte helt fel att slippa några storinköp i månaden, det skapar tid till annat hemma.

- Dessutom fryser vi in den mat som blir över, eller tar med oss i matlådor till jobbet, säger Joakim Grubbström.

Lina lyssnar intresserat och gläds åt berömmet.

Lina Gebäck från Göteborg är matskaparen och dietisten bakom Linas matkasse, en av de stora i denna snabbt växande bransch med näthandlad mat. Hennes utgångspunkt är rena råvaror och mycket grönsaker, gärna ekologiska. Light-produkter är bannlysta.

- Vi vill underlätta matlagningen i vardagen som är ett stort problem idag, säger hon. Jag försöker hämta inspiration från olika håll och världsdelar för att skapa varierade middagar. Recepten sätter jag själv ihop och provlagar allt, som den kommande etiopiska kycklinggrytan.

Kom igång 2008

Idag är Lina matinspiratör för stressade barnfamiljer. Men hon var lite skeptisk när brodern och entreprenören Niklas Aronsson i Stockholm frågade om hon ville pröva något nytt och lämna kostplaneringen på ett dagis.

Så sent som 2008 kom de igång på allvar och expanderar nu över landet med 13 000 prenumererande kunder. Linas svägerska fick idén när hon stressad satt fast i bilkön och undrade om man inte kunde sträcka ut handen vid ett rödljus och få en färdigpackad matkasse i näven.

ANNONS

Linas matkasse möter en hård konkurrens inte minst prismässigt gentemot de stora matkedjorna. Men nätföretaget väljer medvetet små marginaler på varorna. Det som kostar och ger mervärde för kunden är planeringen med recept och kompletta råvaror, dessutom hemkört.

- Vi har inte bara karriärister som kunder utan även många arbetarfamiljer som ofta har ett minst lika tufft schema att få ihop, säger Niklas Aronsson.

ANNONS