Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klappar på kredit lockar göteborgare

Kan du tänka dig att köpa julklappar på avbetalning? Ja, säger var tredje göteborgare enligt en webbundersökning.

December är årets viktigaste månad för detaljhandeln. Julklappar, julpynt, matfrossa och mellandagsrea kommer enligt Handelns utredningsinstitut att slå nytt rekord i år med en beräknad omsättning på 65,6 miljarder – eller 6 800 kronor per svensk.

Bara julklapparna kommer, enligt en prognos från Nordea, att kosta 19 miljarder. Det är ungefär lika mycket som förra året.

Och hur ska vi betala?

Advisa, ett företag som förmedlar lån till privatpersoner, har låtit göra en webbundersökning som visar:

• att två av fem göteborgare inte har råd att handla de julklappar de skulle vilja

• att var tredje säger att de kan tänka sig att handla julklappar på avbetalning

• att två av fem göteborgare kan tänka sig att ta lån för att köpa julklappar

• att två av fem göteborgare säger att de tidigare handlat julklappar på kredit

• att två av fem göteborgare planerar att handla julklappar på kredit

Det är visserligen bara 168 göteborgare som svarat på undersökningen men visar ändå att december är en tuff månad ekonomiskt. Och kanske är den tuffare för göteborgare. Det tyder i vart fall svaren på. I Skåne och Stockholm är det färre som säger sig planera julklappsinköp på kredit.

Göteborgarna vill ändå ha kvar sina julklappar även om var fjärde anser att julen skulle vara bättre utan. Två av tre skulle vilja komma överens med sina närstående om ett maxtak för vad julklapparna får kosta.

Advisa har förstås ett syfte med sin undersökning.

Företaget startar kampanjen “hundraklappen” där det uppmanar människor att ladda upp sina bästa julklappstips under 100 kr på Instagram.

- Vi hoppas att det kommer att inspirera och hjälpa många till en skuldfri jul i år, säger Maria Selting, kommunikationsansvarig på Advisa.

Frågan om julklappar på kredit diskuteras också på familjeliv.se. Där skriver signaturen "4 syskon":

"När vi växte upp fick OFTA klappar som vi visste inte var betalda ännu. Stereos, dataspel, you name it. Jag tycker det var en hemsk känsla att veta att mina föräldrar betalade hela året (eller hur länge vet jag inte riktigt men ändå) på julens bestyrheter. Hellre hade jag fått en ask choklad och varit fri från skuldkänslor gentemot mina föräldrar men mina bröder hade väl aldrig gått med på det, så därför blev det som det blev antar jag."

Lördagen den 30 november firas för övrigt En Köpfri Dag. Den första köpfria dagen (Buy Nothing Day) lanserades 1992 i Kanada. I USA firas den första fredagen efter tacksägelsedagen. I andra länder firas den köpfria dagen sista lördagen i november.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi