Svensk sko- och klädhandel drogs ned av sommarhettan – på Johanna Svensson klädbutik i centrala Göteborg har semesterveckorna varit sämre än vanligt.
Svensk sko- och klädhandel drogs ned av sommarhettan – på Johanna Svensson klädbutik i centrala Göteborg har semesterveckorna varit sämre än vanligt.

Klädhandeln: Vi behöver ett väderomslag

Det är tuffa tider för den svenska klädbranschen och försäljningen har sedan årsskiftet backat flera procent. Den tröga handeln i sommar vittnar också många butiksägare i Göteborg om. Men en ljusning för butikerna är höstens skolstart.

ANNONS
|

- Höstkläder står antagligen inte högst upp på önskelistan just nu, men behovet av nya kläder kommer i och med skolstarten då barnen vuxit under sommaren, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Tuff sommar

De senaste två månaderna har sko- och klädbutiker sett en sjunkande försäljning. Det gäller för såväl fysiska butiker som på nätet. Det är något som butiken Johannas Rockabilly i centrala Göteborg känt av, de lockar vanligtvis mer turister.

ANNONS

- Under semestern har det varit lugnt, lugnare än tidigare år, säger butiksägare Johanna Svensson.

Hennes verksamhet från webbshopen har däremot gått bra.

- Jag har en stabil kundkrets från de nordiska länderna, även England och Frankrike. Det är jätteviktigt för mig att finnas på nätet, det är där det växer för min del, säger hon.

Brist på sommarkläder

Den långa värmeböljan har inneburit att många i modebranschen upplever en brist på sommarkläder i butikerna. Samtidigt är intresset för det kvarvarande vårmodet svalt, vilket har gjort ett avtryck på sko- och klädbutikernas omsättning. I en av Nudie Jeans butiker i Göteborg konstateras det att denim inte direkt är strandmodet.

- Jeans kanske inte är det första folk tänker på i 30-gradig värme och strålande sol, vi har märkt av en tydlig minskning, det var bättre förra sommaren, säger Christoffer Palmér, som jobbar i butiken på Vallgatan.

ANNONS

En parallellgata bort ligger dammodesbutiken Masai som inte heller haft någon vidare rusning i värmen. Men de är inte oroliga.

- Vi har en stabil grupp som återkommer till oss och våra kunder vill se, känna och prova kläderna, det kan aldrig e-handeln erbjuda, säger Vera Abdelmann som jobbar i butiken.

Trots två starka försäljningsmånader under våren har affärerna hittills i år pekat nedåt. Med julistatistiken inräknad handlar det om ett par procent minus i försäljning sedan årsskiftet. Det följer på en nedåtgående trend de senaste åren.

- Modebranschen har sett en stagnerande försäljning under flera år. Men man ska inte dra för stora växlar på en enskild månad, säger Mikael Sandström på Svensk Handel Stil.

Hotar augustiförsäljningen

Suget efter sommarplagg har dels inneburit högre lönsamhet på varor som butikerna sålt, dels färre reavaror på hyllorna när hösten sätter in. Det gör att sko- och klädhandeln får ett tuffare jobb med att få upp försäljningen framöver.

ANNONS

Ett annat hot mot augustihandeln skulle vara om extremvädret håller sig kvar.

- Om det fortsätter vara 30 grader varmt i augusti blir det svårt att sälja höstkläder. Branschen skulle behöva ett rejält väderomslag.

Fortsätter trenden med sämre försäljningssiffror riskerar svensk modehandel se färre aktörer på marknaden.

- Det finns alltid en viss risk för utslagning i branschen om den här utvecklingen håller i sig. Det är inte särskilt konstigt, säger Sandström.

TT

Fakta: Stilindex för juli

Försäljningen av kläder i såväl fysiska butiker som på nätet backade med totalt 4,5 procent i juli. Även skobutikerna såg ett tapp under den extremt varma sommarmånaden. I juli föll försäljningen av skor med 3,5 procent i Sverige, enligt siffror från Stilindex, framtaget av Svensk Handel Stil.

Den dalande omsättningen i branschen följer på en svag månad i juni då varubristen efter en stark vår slog hårt mot sko- och klädhandeln i landet.

Hittills i år har klädhandeln minskat med 2,4 procent medan skobranschen backat med 1,8 procent.

ANNONS