Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klädförsäljningen har gått trögt, mycket på grund av väderläget. Arkivbild.

Klädförsäljare längtar efter köldknäpp

Försäljningen av kläder har gått trögt. Men nu under hösten hoppas branschen på stigande siffror – och en köldknäpp.

Under oktober förra året minskade försäljningen av kläder med 5,6 procent och skor med 9,6 procent, enligt siffror från Svensk Handel. Inför hösten i år trodde branschen att siffrorna skulle vända uppåt – om det inte hade varit en bidragande faktor.

- Vädrets makter har inte varit med oss. Jag skulle kunna tänka mig att ökningen som jag förutspådde inte kommer att bli särskilt stor, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, organisationens kansli för de som arbetar inom modebranschen.

Handelssiffrorna blir av förklarliga skäl inte tillgängliga förrän vid månadens slut, men känslan är att de vänder uppåt, enligt Sandström. Och kyligare vindar skulle kunna få dem att skjuta iväg ytterligare.

- Som klädhandlare var jag glad över att behöva skrapa rutan i morse. Får vi ett omslag kommer det att hjälpa till med försäljningen.

Däremot kan inte all vikande handel skyllas på att vädret varit för soligt, regnigt, varmt eller kallt.

- Jag är ganska trött på att vara meteorolog när jag ska kommentera försäljningen, jag tillhör dem som anser att vädret på sikt har haft en ganska liten betydelse. Däremot kan man förklara månadssiffror med vädrets påverkan, säger Mikael Sandström.