Cristina Stenbeck, styrelseordförande i Kinnevik. Arkivbild.
Cristina Stenbeck, styrelseordförande i Kinnevik. Arkivbild.

Kinnevik köper storpost i Comhem

ANNONS
|

Comhem lockar med sin marknadsposition, sitt attraktiva kassaflöde och tillväxt, enligt Kinneviks tillförordnade vd Joakim Andersson.

- Vi tycker att Comhem passar väldigt väl in som ett kompletterande bolag i Kinneviks portfölj, där vi har Tele2 på mobilsidan och MTG på tv- och underhållningssidan. Bolaget har haft en bra resa. Vi känner ledningen ganska väl och vi har följt Comhems förvärv av Boxer och deras utveckling i att konvertera Boxers abonnenter till fiber och IPTV, säger Andersson till TT.

ANNONS

Största ägare

Köpet är på 33,9 miljoner aktier till ett värde av 110 kronor per aktie. Det innebär att Kinnevik nu är den enskilt största aktieägaren i Comhem.

TT: Har ni planer på att köpa upp hela Comhem framöver?

- Vi kommenterar aldrig framtida affärer. Vi är jättenöjda med de 18,5 procenten som vi har. Med det blir vi största aktieägare i bolaget, säger vd Joakim Andersson.

Har följt bolaget länge

TT: Har det pågått diskussioner länge om att köpa in er i bolaget?

- Eftersom vi är stora investerare i den här sektorn i Norden och Comhem är en stor spelare på marknaden så har vi tittat och följt bolaget väldigt länge. Vi har sett återkommande rykten baserat på den ägarbild som finns kring bolaget och nu kom vi fram till en affär med BC Partners, säger Andersson.

Affären ledde till en kursrusning för Comhem på Stockholmsbörsen. Strax före 11-tiden var aktien upp med 7,5 procent.

ANNONS

Vinst för första kvartalet

Kinnevik redovisar samtidigt en vinst på 7050 miljoner kronor för första kvartalet 2017. Det kan jämföras med en förlust på 10231 miljoner kronor för motsvarande period 2016.

Substansvärdet uppgick den 31 mars 2017 till 79488 miljoner kronor.

Vid samma tidpunkt förra året var substansvärdet 72735 miljoner.

TT

Fakta: Investmentbolaget Kinnevik

Kinnevik grundades 1936 av familjerna Stenbeck, Klingspor och von Horn.

Investmentbolaget fokuserar på att skapa, investera i och leda snabbt växande verksamheter i både utvecklade marknader och tillväxtmarknader.

Sedan starten har investmentbolaget gått från att fokusera på skog till telekom och medier.

Kinnevik är storägare i exempelvis Millicom, Tele2, MTG och Transcom.

På senare tid har Kinnevik satsat mer på digitala konsumentbolag, bland annat e-handelsjätten Zalando.

Kinneviks innehav är uppdelade i fem sektorer: e-handel och marknadsplatser, kommunikation, underhållning, finansiella tjänster och hälsovård.

I december 2016 utsågs Joakim Andersson till tillförordnad vd efter att förre vd:n Lorenzo Grabau fått lämna med omedelbar verkan. I dagsläget vill Kinnevik inte kommentera när en ordinarie vd kan komma att tillsättas.

Källa: Kinnevik, TT

ANNONS