Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På ett seminarium i Göteborg sa kinesiske ambassadören Gui Congyou att handelsrelationerna mellan Kina och Sverige kommer att påverkas av den pågående diplomatiska konflikten. Bild: Maja Suslin / Anders Ylander
På ett seminarium i Göteborg sa kinesiske ambassadören Gui Congyou att handelsrelationerna mellan Kina och Sverige kommer att påverkas av den pågående diplomatiska konflikten. Bild: Maja Suslin / Anders Ylander

Kinesiska UD i mejl till GP: Står bakom ambassadörens uttalande

Sedan den kinesiske ambassadören Gui Congyou hotade med handelshinder i en intervju med GP har det varit tyst från Peking. Men nu skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett mejl till GP att man står bakom uttalandet och att samarbetet inom ekonomi och handel är hotat.

GP kunde förra veckan berätta att den kinesiske ambassadören Gui Congyou sagt att handeln mellan Sverige och Kina skulle drabbas av den pågående diplomatiska konflikten.

LÄS MER: Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i Kina, säger Gui Congyou under ett seminarium i Göteborg.

Till GP sa han senare att Kina skulle begränsa utbytet inom handel och ekonomi. Han ville inte specificera detta, men sa att svenska UD skulle informeras. Sedan dess har GP kunnat avslöja att ett handelsmöte mellan länderna har ställts in.

LÄS MER: Diplomatkrisen: Kina har ställt in handelsmöte med Sverige

Men vilken uppbackning från Peking som ambassadören har haft för sina uttalanden har varit oklart, fram tills nu. GP har via mejl ställt ett antal frågor till talespersonen för det kinesiska utrikesdepartementet.

Förra veckan uttalade den kinesiske ambassadören i Sverige att Kina kommer att begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel med Sverige. Sedan dess har det inte kommit någon officiell information. Vad har kinesiska utrikesdepartementet för kommentar om detta?

Stödjer ni ambassadörens uttalande?

Vilken sorts begränsningar kommer införas?

Vid 12-tiden på torsdagen svensk tid svarade kontoret för kinesiska utrikesdepartementets talesperson i mejl till GP:

"Samarbete inom ekonomi och handel är en av beståndsdelarna i de svensk-kinesiska relationerna, men allt samarbete måste bygga på ömsesidig respekt och jämlikt bemötande. Det är beklagligt att Sverige den senaste tiden har gjort och begått en rad felaktiga uttalanden och handlingar när det gäller Kinarelaterade frågor och grovt blandat sig i Kinas interna angelägenheter och juridiska suveränitet, allvarligt brutit mot internationell rätt och grundläggande principer i internationella relationer, vilket har skadat det ömsesidiga förtroendet och praktiska samarbetet mellan de båda länderna. Vi hoppas att den svenska sidan lyssnar på Kinas skarpa oro och omedelbart slutar blanda sig i Kinas inre angelägenheter för att inte ytterligare skada de svensk-kinesiska relationerna."

Det svenska utrikesdepartementet vill i nuläget inte kommentera frågan närmare.

LÄS MER: Kinas ambassadör i stor GP-intervju – riktar hård kritik mot media, politiker och Gui Minhai

"Vi har noterat medieuppgifterna, men har i övrigt inga kommentarer till det. Vi hanterar våra kontakter med Kina genom våra normala kanaler", skriver Anna Lundbladh, presskommunikatör på UD:s presstjänst i ett mejl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.