Relationerna mellan Kina och Sverige är fortsatt frostiga.
Relationerna mellan Kina och Sverige är fortsatt frostiga. Bild: Pontus Lundahl/TT

Kinesiska medier varnar för Sverige

Statligt kontrollerade medier i Kina varnar för Sverige. I helgen rapporterade den statliga organisationen CCTV att den kinesiska ambassaden i Stockholm har varnat för att kinesiska turister i Sverige rånas under kniv- och pistolhot, rapporterar SR Ekot.

ANNONS

De frostiga svensk-kinesiska relationerna har fått stor uppmärksamhet i statligt kontrollerad medier i Kina. De har rapporterat om brottslighet, resevarningar och inställda näringslivsdelegationer.

Kommunistpartiets mäktiga "Centralkommission för politiska och juridiska ärenden" har nu kommenterat de svensk-kinesiska relationerna i ett inlägg i sociala medier och skrivit att "Den senaste tidens svårigheter beror på att ett fåtal svenskar på ett brutalt vis lägger sig i Kinas inre angelägenheter".

På hösten 2018 spred kinesiska statliga medier en negativ bild av Sverige i Kina. Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet, säger att bortsett från det tycks den kinesiska staten hittills ha avstått från att sprida en negativ bild av Sverige i Kina. I stället har den kinesiska staten mest riktat sig till en svensk publik.

ANNONS

– Men nu kommer statliga kinesiska propagandaorgan med nya negativa uppgifter om Sverige som publiceras i Kina. Jag tycker ändå att det är för tidigt att dra säkra slutsatser av detta. Om det skulle upprepas igen är det tecken på en ny utveckling, säger Björn Jerdén till TT.

En markering

Kinarådgivaren Frédéric Cho säger att det är svårt att bedöma allvaret i de senaste uppgifterna.

– Men en markering är det, säger Frédéric Cho till TT.

I centrum för de dåliga relationerna mellan Sverige och Kina står den svenske förläggaren Gui Minhai som försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I juli 2018 bekräftade Kina att Gui Minhai var fängslad. Sveriges dåvarande utrikesminister Margot Wallström fördömde Kinas agerande.

I slutet av november i år hotade Kina Sverige med att ”vidta åtgärder” när fängslade förläggaren Gui Minhai belönades av Svenska PEN.

– Talesättet ”Vi behandlar våra vänner med gott vin” har en fortsättning. ”Vi har hagelgevär för våra fiender”, sa ambassadör Gui Congyou i Medierna i P1.

Kritik mot satir

Också satiren i SVT:s program Svenska nyheter har lett till kinesisk kritik mot Sverige. I programmet sades bland annat: "I Sverige är det inte tillåtet att bajsa utanför historiska byggnader eller vid matbordet – och det är inte lunchen som hundägare är ute och promenerar med."

ANNONS

En talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet kallade inslaget en ”grov förolämpning och en illasinnad attack på Kina och det kinesiska folket”.

Björn Dickson/TT

ANNONS