Kinesiska Geely Auto noterar elbilsföretaget Zeekr på börsen

Kinesiska Geely Auto, systerbolag till bland annat Volvo Cars och Polestar, börsnoterar elbilstillverkaren Zeekr på Honkongbörsen.

ANNONS
|

Geely-koncernen lanserade Zeekr i april 2021 som ett premiummärke som riktar sig till unga och trendiga kunder. Draget att börsnotera Zeekr spås generera ytterligare tillväxt i den snabbt expanderande elbilsmarknaden, skriver Reuters.

Zeekrs omsättning landade på motsvarande 1,2 miljarder dollar och en förlust på 105 miljoner dollar under första halvåret. Bolaget har som mål att sälja 650 000 fordon per år till 2025.

Designar självkörande bilar i Göteborg

Bolagets första modell, Zeekr:001, designas och utvecklas i Göteborg men ännu finns inte bilarna på den svenska marknaden. Bolaget planerar även att ta fram en ny modell av självkörande bilar i samarbete med amerikanska bolaget Waymo och svenska teknikföretaget Cevt, som också ägs av Geely.

ANNONS

Villkoren för den föreslagna avknoppningen, inklusive noteringsplats, erbjudandestorlek och prisintervall för Zeekr har inte slutförts, säger företaget i ett uttalande, enligt Reuters.

LÄS MER:Volvos Göteborgsmissar – i nya bilderna på hemliga bilen

LÄS MER:Volvo Cars minskar resultatet

LÄS MER:Petter Stordalen: Jag är aldrig färdig med Göteborg

LÄS MER:Experten: Det här ska du inte ha på dig på jobbet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS