Geelys ägare Li Shufu tillsammans med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.
Geelys ägare Li Shufu tillsammans med Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Bild: AP PHOTO

Kinesiska bolag investerar massivt i Västsverige

Det är betydligt fler svenska bolag som köpts av kinesiska investerare än vad som tidigare varit känt. Nästan en tredjedel av dem ligger i Västsverige, som även sticker ut när det gäller storleken på investeringarna. Många av de västsvenska förvärven är dessutom teknikföretag i branscher kinesiska staten ser som särskilt viktiga.
– Det är många mindre bolag som tidigare har passerat under radarn, säger Jerker Hellström på FOI.

ANNONS
|

Det är FOI, totalförsvarets forskningsinstitut, på uppdrag av UD, som har gjort en kartläggning över de bolagsförvärv som kinesiska bolag har gjort sedan 2002. Det kinesiska intresset att förvärva och investera i Sverige har ökat starkt med åren, där det var en topp 2017 då 13 svenska moderbolag köptes upp.

Av de fem riktigt stora investeringarna eller förvärven är tre västsvenska: Geelys investeringar i AB Volvo på 32 miljarder kronor, förvärvet av Volvo Cars på 18,3 miljarder och Evergrandes investering i Nevs med 8,3 miljarder. Utöver dessa tre investeringar märks kinesiska Tencents investering i Spotify med 21 miljarder och Dalian Wandas investering i Nordic Cinema Group (Filmstaden) om 8,2 miljarder.

ANNONS

– Från en tidigare låg nivå har investeringarna ökat snabbt i Sverige. Här finns ett samband där vi sett att kinesiska staten har varit öppen med sina ambitioner att Kina ska förvärva teknologier. Men det är ingen som har brytt sig om att granska förvärven i de länder där de sker, vilket vi nu gjort, säger Jerker Hellström, forskningsledare på FOI.

Jerker Hellström på FOI konstaterar att betydligt fler bolag än vad som tidigare var känt har fått kinesiska ägare.
Jerker Hellström på FOI konstaterar att betydligt fler bolag än vad som tidigare var känt har fått kinesiska ägare. Bild: FOI

Omfattande kartläggning

De stora investeringarna – i bland annat Volvobolagen – har varit kända sedan tidigare, men FOI har genom sin kartläggning kunnat identifiera en rad mindre bolag som förvärvats av kinesiska ägare.

– Det har varit ett rätt svårt pussel. Vi har skapat en databas med över 600 000 aktiva bolag i Sverige där vi bland annat kan sortera på medborgarskap.

Utifrån detta har FOI fått fram 51 bolag där ägare i Kina – eller Hongkong – tagit kontroll över bolagen. Dessutom finns 14 bolag där kinesiska ägare har minoritetsposter.

Och när GP går igenom de västsvenska kopplingarna kan man konstatera att det är ett starkt fokus på vår region – förutom att de största investeringarna gjorts i Göteborg så är nästan en tredjedel av bolagen FOI identifierat, 20 stycken, registrerade i Västsverige. Här märks till exempel Mölnlyckeföretaget Breas medical som håller på med medicinteknik, Geosolution i Askim som är ett it-företag inom geodata eller sensorföretaget Imego, även det i Askim.

ANNONS

Västsverige i fokus

Och Jerker Hellström på FOI konstaterar att många av de förvärvade teknikbolagen är i branscher som kinesiska staten pekat ut som särskilt intressanta – teknikområden inom den nationella industriplanen Made in China. Hela 30 av de 65 förvärvade svenska bolagen är inom tio områden som pekas ut i Made in China-planen. Av de förvärvade västsvenska bolagen är andelen betydligt högre, visar GP:s genomgång. 15 av 20 i Västsverige, alltså tre av fyra, verkar inom teknik och tillverkning, utrustning inom medicin och kommunikation och pyroteknik/sprängämnen. Det kan jämföras med bolagen i Stockholm, som visserligen är fler, 25 stycken, men där ligger fokus på mjukare branscher som kultur, dataspel, fastigheter och kläder.

– Det vi sett är att många av bolagen är verksamma inom fokusområden för den kinesiska staten, exempelvis nästa generations informationsteknologi och även inom hälsa och medicinteknik, säger Jerker Hellström.

En viktig sak att konstatera är att FOI kartlagt förvärv, inte det totala antalet bolag som ägs från Kina eller Hongkong.

– Nej, kinesiska bolag bedriver ju också verksamhet här utan att först ha förvärvat svenska företag. Bolagsverket har över tusen bolag med en kinesisk huvudman registrerad, fler än de som har en amerikansk huvudman, säger Jerker Hellström.

Suddiga gränser

Så varför är det viktigt att kartlägga det kinesiska inflytandet via investeringar i Sverige?

ANNONS

– Det finns en ökande oro i Europa över det kinesiska förvärven och att det kan finnas kopplingar mellan statliga och privata intressen i Kina och det också finns en otydlig gränsdragning mellan vad som är civilt och militärt.

Under Kinas ledare Xi Jinping har antalet particeller, där kommunistpartiet har en organisation i inhemska och utländska bolag, också ökat tydligt. Folkrepubliken Kina är världens största diktatur.

– Bland auktoritära stater är det bara Kina som investerar utomlands i den här omfattningen.

En sak FOI-rapporten inte tar upp är vilka de eventuella kopplingarna är mellan kinesiska staten och de kinesiska bolag som förvärvat svenska bolag.

– Nej, det är en kartläggning som återstår.

Fakta: Kinesiska förvärv av bolag i Västsverige

Fiskexporten Varberg, Varberg

AB Volvo, Göteborg

Bassoe technology, Göteborg

Bengtsfors utvecklings ab, Bengtsfors

Breas medical, Mölnlycke

Bröderna Hanssons i Göteborg export, Göteborg

Geosolution i Göteborg, Askim

Hammargren Pyroteknik, Kungsbacka

Hanssons fyrverkeri sedan 1888/Panda Fyrverkerier i Sverige AB, Kungälv

Herrgårdshotell Dalsland AB, Dals Långed

Hotell Dalia Aktiebolag, Bengtsfors

Imego AB, Askim

Leax Arkivator Telecom AB, Göteborg

National Electric Vehicle Sweden AB, Nevs, Trollhättan

Weigl transmission plant, Trollhättan

Polestar Performance AB, Göteborg

Stjernberg Automation AB, Kungsbacka

T Engineering AB, Trollhättan

Victor Hasselblad Aktiebolag, Göteborg

Volvo Car Sverige Aktiebolag, Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS