Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kinas tillväxt föll till den lägsta nivån på 28 år.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kinas tillväxt långsammast på 28 år

Kinas tillväxt under förra året stannade på 6,6 procent, den lägsta siffran sedan 1990. Men marknaderna hade räknat med nedgången, och tog inte alltför hårt på den nya statistiken.

Årets sista kvartal stannade på 6,4 procent, i klass med siffrorna under finanskrisen för tio år sedan. Trots det rörde sig de ledande asiatiska börserna sig nämnvärt efter att siffrorna från den nationella statistikbyrån släppts.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Den senaste datan pekar på att den ekonomiska tillväxten fortsatte att vara svag mot slutet av 2018 men hölls uppe bättre än vad många befarat, delvis till följd av en politisk pådriven återhämtning till följd av infrastruktursatsningar, säger Julian Evans-Pritchard vid Capital Economics.

Förra året minskade bland annat bilförsäljningen i landet för första gången på 20 år. Handelskriget med USA, hårdare låneregler och tecken på stigande arbetslöshet pekas ut som orsaker. Analytiker tror på ytterligare tillväxtfall innan det vänder.

- Det finns tre nyckelfaktorer som påverkar den kinesiska ekonomin: infrastruktur, fastigheter och export. Vi ser att infrastrukturen stutsar tillbaka, men att fastigheter och export bromsar, säger Larry Hu, ekonom vid Macquarie Capital, och tillägger att han förväntar sig stimulanspaket i främst infrastruktur- och fastighetssektorn.

Även Raymond Yeung, chefekonom vid ANZ, tror att Kina i år kommer att satsa mer på infrastruktur.

- Kina kan inte förlita sig på export eller en väldigt svår tillverkningssektor, men vi ser en uppsida när det kommer till infrastruktur. Regeringen kommer att godkänna betydligt fler projekt som planeras, säger han.