Investeringarna i Kinas byggsektor avtar, vilket bidrar till en stagnerande tillväxt. Grundsynen på den ekonomiska framtiden är dock god. Arkivbild.
Investeringarna i Kinas byggsektor avtar, vilket bidrar till en stagnerande tillväxt. Grundsynen på den ekonomiska framtiden är dock god. Arkivbild. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Kina bromsar in: "Hackar i återhämtningen"

Kinas ekonomi hackar. Men någon anledning till oro finns inte, än.
– Vi ser en del oroväckande tecken, men grundsynen är fortsatt positiv, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

ANNONS

Världens näst största ekonomi växte med 4,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period förra året, en nedgång från 7,9 procent det föregående kvartalet, enligt landets officiella siffror.

Tillväxten hamnar därmed strax under förväntningarna, som låg på 5,0 procent, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av tillfrågade analytiker.

Främst inhemsk påverkan

Enligt Jens Magnusson är datan som kommit ut ur Kina de senaste veckorna åt det sämre hållet, men ska samtidigt ses i ett större sammanhang.

– Det hackar lite i återhämtningsmaskineriet. Det har kommit en del sämre rapporter, exempelvis från fastighetssektorn och kring kreditsituationen. Men även om den kinesiska finansiella marknaden är mer involverad i det globala nätverket nu än för tio år sedan är det i huvudsak något som påverkar den inhemska marknaden.

ANNONS

Kinas nationella statistikbyrå pekar på att återhämtningen från coronapandemin är "instabil och ojämn". Tillverkningsindustrin och byggsektorn försvagades under det tredje kvartalet (juli till september). Detaljhandeln växte med 4,4 procent, vilket får ses som ett steg framåt, då den var nere på 2,5 procent i augusti.

– Kina och en del andra asiatiska länder har fortsatt principen att stänga ned vid coronautbrott på ett annat sätt än här i Europa. Det påverkar i förlängningen även oss här till exempel gällande tillgången på varor och högre transportpriser. Men att det skulle bli ont om julklappar i hyllorna i december tror jag är lite överdrivet, säger Jens Magnusson.

God tillväxt

Ekonomer pekar på att Kinas inbromsande tillväxt bland annat beror på det senaste årets politiska åtstramningar för bland annat fastighetssektorn, som står för miljontals jobb. Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande Group kämpar med en enorm skuldkris, vilket har väckt farhågor om spridningseffekter.

Den övergripande prognosen för Kinas ekonomi är dock fortsatt god, och tillväxten på årsbasis väntas landa runt 8 procent.

– Ju längre den här typen av hack i återhämtningen pågår desto större risk såklart, särskilt om man fortsätter stänga ned hamnar och andra transportnav. Men generellt sett ska det ses som störningar i en större global återhämtning. En återhämtning som trots allt fortsätter, säger Jens Magnusson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS