Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kina utövar påtryckningar och hotar ett demokratiskt land. Det är helt oacceptabelt, tycker Karin Karlsbro (L). Bild: Renew Europe
Kina utövar påtryckningar och hotar ett demokratiskt land. Det är helt oacceptabelt, tycker Karin Karlsbro (L). Bild: Renew Europe

Kinas hot mot Sverige blir en fråga för EU-kommissionen

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) riktar nu en direkt fråga till EU-kommissionen. Kan Sverige kan räkna med EU:s fulla stöd om Kina skulle göra verklighet av sitt hot att införa handelsrestriktioner mot Sverige? Hon räknar med ett svar strax efter nyår.

Så sent som i torsdags lämnade kinesiska utrikesdepartementet besked till GP via mejl, att man ställer sig bakom den kinesiske ambassadörens Gui Congyous uttalande om att handeln mellan Sverige och Kina skulle drabbas av den pågående diplomatiska konflikten.

Det var efter ett seminarium på utrikespolitiska föreningen i Göteborg som den kinesiske ambassadören sade i en GP-intervju:

"Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i Kina".

LÄS MER: Kinas ambassadör till GP: Handelsrestriktioner ska införas mot Sverige

LÄS MER: Kinesiska UD i mejl till GP: Står bakom ambassadörens uttalande

Det kinesiska utspelet kom som en reaktion på att Sveriges kulturminister Amanda Lind, beslutat att dela ut Svenska PEN:s Tucholskypris, till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång.

Formell fråga till EU-kommissionen

– Vi har fått ta del av en alltmer aggressiv ton från kinesiska representanter, i det här fallet ambassadören. I det här specifika fallet är det helt oacceptabelt, säger EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L), som nu för upp de kinesiska hoten mot Sverige på högsta EU-nivå med en formell frågan till EU-kommissionen:

"Om Sverige skulle bli föremål för kinesiska tullar, skulle då Sverige kunna räkna med EU:s fulla stöd?", skriver hon.

Läs frågan till EU-kommissionen: Kinesiskt hot om handelsrestriktioner mot Sverige

Relationerna har alltså blivit allt frostigare mellan Kina och Sverige. Men Sverige är också en EU-stat, och ett hot mot Sverige kan också tolkas som ett hot mot hela unionen.

– Om man talar om att börja "straffa" ett land, i detta fallet Sverige, tycker jag att det är viktigt att försäkra mig om att EU aktivt står bakom Sverige och försvarar svenska intressen och stödjer vårt arbete för mänskliga rättigheter. Och i detta fallet försvara en person som sitter fängslad, säger Karin Karlsbro.

Hon räknar med att hon kommer att få ett svar om cirka tre veckor, strax efter nyår.

"Kina utövar påtryckningar och hotar ett demokratiskt land"

Hon tänker också föra upp Kinas hot om handelsrestriktioner mot Sverige till EU:s handelsutskott, där hon är gruppledare för sin grupp.

– Jag tänker ta upp det här frågan med mina gruppkollegor nästa vecka när vi träffas i Strasbourg. Det finns en Kinadimension i handelspolitiken och i all global politik. Det är en viktig aktör. Men om man utövar påtryckningar och rakt ut hotar ett demokratiskt land måste man ju ha en totalt enad front från EU och världens demokratier, säger Karin Karlsbro.

Och det finns ett stort engagemang – och en stor oro i den här frågan, menar hon.

– Därför är det viktigt att lyfta upp det på högsta nivå så att signalerna går fram till den kinesiska ledningen och dess representanter i Sverige. Sådant här måste man ta på allvar, säger hon.

LÄS MER: Relationen med Kina – detta har hänt

Hur känsligt är det att sätta ner foten mot Kina i dag?

– Detta är ett exempel på hur Kina agerar. Det är en kombination om hot om både ekonomisk och politisk påtryckning relaterat till Kinas intressen och dominans. Och man kan se det parallellt med USA:s agerande för att sätta WTO-systemet ur spel. Då är det viktigt att EU står stadigt för en regelbaserad frihandel och demokratiska värderingar, för reglerna för det internationella umgänget är hotade i dag, säger Karin Karlsbro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.