Kinas export minskade mer än analytikerna förväntat sig under maj. Arkivbild.
Kinas export minskade mer än analytikerna förväntat sig under maj. Arkivbild. Bild: Chinatopix via AP/TT

Kinas export föll mer än förväntat

ANNONS
|

Kinas export föll med 7,5 procent i maj. Snittprognosen bland analytiker var att exporten skulle minska 1,8 procent, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Den kinesiska importen minskade samtidigt med 4,5 procent, vilket lägre än analytikernas förväntningar på 8 procent.

De svaga exportsiffrorna har satt fart på spekulationer om att Peking kan bli tvunget att ta till ekonomiska stimulanser för ökad tillväxt.

Kina har satt upp ett relativt blygsamt tillväxtmål för 2023 på omkring 5 procent, vilket de flesta ekonomiska experter tror kommer att vara möjligt att uppnå trots den senaste tidens nedgång i aktivitet.

Återhämtningen av den kinesiska ekonomin efter pandemin drivs hittills på mest av konsumtion av resor och restaurangbesök medan den industriella aktiviteten släpar efter.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS